Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС ще решава дали да даде пари за общински ВиК и пътни проекти

| обновено на 12.07.22 в 08:30

Над 419 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за общински пътни и ВиК- проекти.

Това предлага вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов с доклад до Министерския съвет, който трябва да бъде разгледан на заседанието тази седмица. Предложението е в изпълнение на коалиционното споразумение на правителството и на поетия ангажимент от министър Караджов към Националното сдружение на общините в Република България.

Обектите са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител, значимостта на инвестицията.

4 са общинските пътища в област Пловдив, включени в списъка на МРРБ на обща стойност 17 милиона 335 хиляди лева. Най- големият сред тях е проектът за рехабилитация и реконструция на пътя Карлово-Войнягово-Климент-Каравелово-Богдан. Той е на стойност 9 152 000 лева. За 5 167 000 лева е ремонтът на участъка Йоаким Груево – Перущица. 2,5 милиона лева ще струват 5-те километра общински път Брезово-Борец-Върбен. Четвъртият участък е общинският път до Първомай. Там за три километра ремонт ще бъдат вложени над 514 хиляди лева.

В списъка са включени и ВиК – проекти, като в Повдивско те са 7 на стойност почти 165 милиона лева. Реконструкция и рехабилитация на ВиК-инфраструктурата ще бъде направена в Карлово и селата Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан, Царацово, Градина, Драгойново, Крушево, Воден и в Марково.

Голямо финансиране е осигурено за област Смолян. Общините Неделино и Доспат получават съответно 3 милиона 415 хиляди лева и 4 милиона и 768 хиляди лева за пътната си инфраструктура. Ремонт на ВиК-мрежата се предвижда в Доспат, Рудозем и пет села, както и в селата Оряховец, Гела и Момчиловци. Последвите две населените места получават съответно над 3 милиона лева и 4,5 милиона лева.

В Пазарджик ще бъде ремотирана пътната и ВиК- мрежата в Септември, като одобрените проекти са за над 4 милиона лева. Окончателното решение дали ще бъдат отпуснати средствата ще бъде на Правителството в оставка. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дарение на тестове от СЗО получава УМБАЛ "Свети Георги"

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще присъства на официално събитие, организирано от Световната здравна организация в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Поводът е дарение от СЗО на тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и хора с ограничени финансови възможности в България. Подкрепата на СЗО е в резултат..

публикувано на 14.06.24 в 11:05

Кметът на Ново Железаре загина в катастрофа

Кметът на хисарското село Ново Железаре Петър Ненов е открит мъртъв в канавка край пътя между селата Паничери и Старо Железаре, съобщиха от полицията в Пловдив .  61-годишният мъж е забелязан в безпомощно състояние малко след полунощ и е подаден сигнал на спешния телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, като медиците..

публикувано на 14.06.24 в 10:47

Педагози и синдикати обсъждат в Пловдив приобщаващото образование

Пловдивския университет „П. Хилендарски“ е домакин на Национална конференция „Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“.  Във форума ще участват специалисти и педагози от цялата страна, а сред темите, които ще се разискват са приобщаващо образование в дигиталната ера, образование в мултикултурна среда и приобщаващо..

обновено на 14.06.24 в 10:46

В Пазарджик ще излъчват Европейското на живо в парка

Община Пазарджик организира "Европейско в парка".  От днес до 14 юли, в парк "Стадиона" ще се излъчват на живо футболните мачове от Европейското първенство по футбол. За посетителите ще бъде подсигурен голям екран, с достатъчно места, а за децата е организирано пространство за игри и забавления.  Събитието е част от концепцията на местната власт за..

обновено на 14.06.24 в 10:46

Млад шофьор с мощен джип помете такси в "Тракия"

Поредна тежка катастрофа в Пловдив, причинена от млад шофьор с мощна кола. Това е станало  снощи в район Тракия, в средата на кръстовището между улиците "Димитър Ризов" и "Маестро Г. Атанасов".  Там, след 21 ч.  джип под наем е профучал с висока скорост, отнела предимството на минаващо такси и се е забила в него.  От силния удар таксиметровия..

обновено на 14.06.24 в 07:08