Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Капачки за бъдеще" помогна на стотици бебета


Разговор в предаването „ Точно днес“ за новия живот и как една капачка – неизхвърлена, а събрана, може да спаси живота на невръстно бебе. Поредният случай, който ни припомни, че всеки малък жест, направен от много хора, води до положителни резултати, дойде преди дни от Асеновград.

Неонаталната линейка, закупена благодарение на кампанията „Капачки за бъдеще“ , помогна на Рабия, родила се по спешност три месеца преди термина и тежаща под килограм, да изпита радостта от появата на нов живот.

Лазар Радков е инициатор на кампанията, благодарение на която бе закупен специализирания автомобил.

На въпроса къде го е заварила хубавата новина за спасяването на Рабия, той отговори: „Имах удоволствието да изкарам деня с 6-годишния си син си и негово приятелче. Бяхме в парка“.

„Със сигурност са спасени десетки животи от края на миналата година, когато дарихме линейката. Тя прави няколко десетки транспорта годишно, като се транспортират бебета, които имат нужда от специализирана медицинска грижа, не само от Пловдив и региона, а от цяла Централна и Южна България“- коментира в ефира на Радио Пловдив Радков.

„Неонаталната линейка в зависимост каква техника има и  дали е нова или втора употреба струва около 200 000 лева. Тази, която дарихме в Пловдив има специална платформа под самата носилка, така че да може да се оперира автоматично дори от един човек. Обират се вибрациите, които всъщност за основният рисков фактор за здравето на бебета при транспортиране. Втората линейка, която ще дарим, ще отиде в Северна България. Там ще обслужва общини, където имат още повече проблеми“- обясни инициаторът на „Капачки за бъдеще“.

„Основното в един такъв специализиран автомобил е транспортният кувьоз, който осигурява необходимите условия като температура, влажност на въздуха, кислородна среда. Има респиратор, който също се използва, когато бебето има нужда от асистирано дишане, има монитор за жизненни показатели и др. Поддържам тясна връзка с част от хората, които оперират с линейката. Писаха ми наскоро, че имат толкова тежък случай, че всичко в линейката е включено, за да поддържа състояниято и детето да достигне до Пловдив, където да получи специализирана помощ “- обясни той.

„По наши изчиасления има нужда от поне една такава линейка за всеки регион, където има неонатология, трето ниво, която е към университетска болница, където биват транспортирани най-тежките случаи“- добави Радков.

„На какво ниво е държавата от не малка степен зависи от това какво правим хората. Да има тези ленейки е работа на институциите и те би трявало да са я свършили. Ако искаме някъде нещо да се промени, ние сме първите хора, които ттрябва да опитаме да направим нещо, било то и мъничко. „Капачки за бъдеще“ есента ще стане на 5 години- осигурили сме кувьози за 22 болници, апаратура за още 14, една линейка. Имаме още неща, които са в процес, няма да спрем. Искаме да покажем на държавата , че ние си плащаме данъците и те трябва да свършат работа. Ще „натискаме“ и ще покажем на институциите как могат да се случат значими неща и без бюджет. Вече събираме и кенчета, и пластмасови бутилки. Над 900 тона пластмаса е рециклирана. Бебетата, на които е помогнато, са трицифрено число“- коментира в заключение Лазар Радков.

Цялото интервю може да слушате в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Христина Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33