Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласник, посочил 93 желания за прием, е приет по първото желание, а друг ученик, подал заявление с 87 желания, е приет по 37-то си предпочитание

Отличниците пак избраха Английската гимназия

Най-много седмокласници искат да учат „Хуманитарни науки с английски език“ в Хуманитарната гимназия.

| обновено на 12.07.22 в 16:17

Отличниците отново предпочетоха да учат в ЕГ „Пловдив“. Максималният бал  тази година е постигнат в специалност „Чужд език – Немски“ при момиче - 499, където последното прието момиче е с бал 440. При момчетата максималният бал  за немски език е 491, а минималният е 414.5.

Експертите отчитат най-много подадени заявления - 1329 има за паралелката „Хуманитарни науки  с английски език“ в Хуманитарната гимназия. Там обаче максималният бал е 449 за момиче и минимален - 375 за момче, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Антоанета Пакова.

По предпочитанията на учениците Хуманитарната е следвана от ЕГ „Иван Вазов“ – чужд език – английски с подадени 1283 заявки, на трето място  най-желана е ЕГ „Пловдив“, специалност „Чужд език – Английски“ от 1248 ученици. За чужд език английски в ЕГ „Пловдив“ приемат първото момиче с бал 491.5, последното момиче прието в Английската е с бал 425. При момчетата максимален бал за английски език е 485.5, и последното прието момче там е с бал 388.

Втора по максимален бал в Пловдив е Математическата гимназия със специалност без квоти – „Компютърна графика“ - максимален бал 498.5 и последно приет ученик с 470.75. Трети максимален бал за гимназия е фиксиран за ЕГ „Иван Вазов“, "Чужд език - Немски" - момичето там е с максимален  бал 498, а първото момчето - 486, минимален бал за този език е 376.5 при момче. Четвърти максимален бал е за МГ, специалност - "Математика с английски език" - квотите сочат прием на първо момче с бал 498 и последно с 418.25, при момичетата, първо е с бал 498 и последно прието момиче - 408.5. Пети максимален бал е за ЕГ "Иван Вазов", "Испански език" -  първото момиче има бал 497, последно прието момиче - 463, последното прието момчето е с бал 368.5, като през миналата година там, последното момче е било с бал 395.

Професионалните гимназии са извън топ 5, най-висок бал има при Националната търговска гимназия 476.5 за "Икономическа статистика".

Интересен факт е, че има ученик с написани 93 желания, приет по първо желание и друг с 87 желания, приет по 37-мо, съобщи Пакова. Тя отчете, че родителите масово подадоха заявления по интернет, 91 % от тях са избрали електронен вариант, а само 9% са посетили центровете.

От подадените 5517 заявления на учениците, некласираните по първо желание са само 374 и те автоматично участват във второ класиране, което ще обявят на 20 юли. Тези ученици не са записали достатъчно на брой желания. 

Изводът е, че тази година минималните балове са по-ниски в сравнение с миналата година, защото оценките от НВО по математика са по-ниски.

Тук може да видите статистиката: https://bit.ly/3AKRbTW



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Режим на водата в Марково

 Заради силното засушаване, намаления дебит във водните резервоари и високата консумация в село Марково ще бъде въведен режим на ползването на водата. В селото вода няма да има вечер в часовия диапазон от 22:00 часа до 5:00 часа на следващия ден. Решението беше взето след среща на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов с управителя на..

публикувано на 11.07.24 в 00:31

Все по-голяма е конкуренцията при жените, желаещи да учат медицина

С по-висок минимален бал, в сравнение с миналата година са класираните жени да изучат „Медицина“ в МУ- Пловдив. Припомням, че на изпита за едно място се явиха по шест жени. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина кандидатстваха трима. Тази година..

публикувано на 10.07.24 в 16:10

За час "Чистота" глоби деветима на Малката главна

Глоби в размер 450 лева наложи само за час екип на общинското предприятие „Чистота“ в Пловдив. Деветима граждани са санкционирани заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.  При проверка на ул. "Райко Даскалов" ( Малката Главна ) те са хванати да изхвърлят хранителни остатъци, кашони и други отпадъци в контейнерите за смесен битов..

публикувано на 10.07.24 в 15:23

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

Бус с мигранти е спрян от полицията край карловското село Васил Левски. В района на бензиностанция на Подбалканския път полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което форсирал с газ, за да избегне проверката. Започнало преследване, при което бусът ударил единия от двата..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51