Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва записването на първокурсниците в ПУ

2379 първокурсници са се записали в Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ след първото класиране. Това са 62% от местата за новата академична учебна година във висшето училище. От новозаписаните първокурсници 1961 ще се обучават по държавна поръчка, а за 418 обучението ще е платено.

Днес излизат резултатите от второ класиране, а от утре до петък класираните студенти могат да се записват или да подадат декларации за участие в последното трето класиране. Резултатите от него ще бъдат обявени на 19 юли, вторник. Записването на приетите на този етап от кандидатстудентската кампания първокурсници ще тече от 20 до 28 юли включително.

За 8 специалности още при първото класиране са запълнение местата за редовно обучение по държавна поръчка, съобщават от висшето училище. Това са „Графичен дизайн с реклама“, „Български език и гражданско образование“, „Български език и немски език“, „Културен туризъм“, „Международна политика и бизнес дипломация“, „Автомобилни електронни системи“ и „Електроснабдяване и електрообзавеждане“.

При второто класиране най-високи минимални балове са отчетени в 7 специалности. Първа сред тях е специалността „Психология“, задочно обучение, държавна поръчка с 33.00 минимален бал. Следва „Право“, задочно обучение, платена форма с 32.78.

Високи са минималните балове и за редовното обучение държавна поръчка и платена форма в специалностите „Право“, „Психология“, „Софтуерно инженерство“ и „Графичен дизайн с реклама“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар до вилната зона на с. Отец Паисиево, гори над Карлово и Стрелча

Пожар в сухи треви и горски площи в района на вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево. Хората са евакуирани, след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки.  "Има силен вятър,..

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10