Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновиха разкопките на Източната порта на Филипопол

7
Снимка: Община Пловдив

Продължават археологическите разкопки на „Източната порта на Филипопол“. Те се извършват в два сектора.

В първия, пред Късноантичната порта, се работи по разкриването на по-ранни културни пластове, свързани с масивен градеж от пясъчник, изграден в opus quadratum. „Квадрат на Opus" е древноримска строителна техника, при която квадратни блокове от камък с еднаква височина се поставят в паралелни курсове, най-често без използването на хоросан.

Във втория сектор се работи около Марк-Аврелиевата крепостна стена, където през 2021 год. бе разкрита сграда с множество глинени теракоти и керамика.

Разкопките, които се ръководят от археолозите Мая Мартинова - Кютова и Биляна Груева – Здравчева, се финансират от община Пловдив за 30 000 лева. 

В помощ на археолозите в проучването участват студенти от ПУ "Паисий Хилендарски", които провеждат археологическата си практика. Те се обучават в специалностите „Археология“, „История“ и „Опазване на културното наследство“, ръководени от гл.ас. Божидар Драганов и гл.ас. Надежда Кирова.

Археологическото проучване се извършва в изпълнение на предписанията на Експертна комисия от Министерство на културата, която прие резултатите от разкопките през 2021 година. Поради високата научна стойност на разкритите археологически структури бе решено тяхното проучване и документиране да продължи и през 2022 година.

Археологическият паметник  на културата – комплекс „Източна порта на Филипопол", е част от големия проект "По крепостните стени на Филипопол", насочен към развитието на две туристически атракции в историческия резерват „Старинен Пловдив".

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40