Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуснаха 40 000 лв. за разкопки на Златния град до с. Васил Левски

Близо 15 000 лева за теренни проучвания получи и екип на Елена Божинова

Снимка: БНР Пловдив

От Министерството на културата обявиха списък с одобрените за финансиране проекти за археологически и теренни проучвания у нас. Голяма част от кандидатствалите музеи и организации не получават средства за нови или вече открити обекти. 

Първият и единствен одобрен проект от Пловдив е с ръководител доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей. Той касае проучвания на Тракийския град край село Васил Левски, община Карлово. Там археолозите получават цялата поискана от държавата сума от 40 000 лева.

Регионалният археологически музей - Пловдив кандидатства с три проекта, по които работи.

На този етап не се финансира проект на археолога София Христева. Екипът не получава 11 250 лева за допроучване на пещера Чая, до град Чепеларе. 

Предстои да се финансират с 14 848 лева и теренни проучвания на археолог Елена Божинова. Тя и екипът й кандидатстваха за обходи в три села до Пловдив, в община Родопи-това са селата Злати трап, Брестовица и Първенец. 

Министерството на културата публикува на страницата си резултатите от проведената сесия за финансиране на проекти за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 г. Съгласно чл. 11 от Правила за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация, за реализацията на одобрените за финансиране проекти ще бъдат изготвени договори.

Всяка година археолозите получават финансова подкрепа от държавата за продължаване на тяхната работа през лятото и есента. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46