Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Международният конкурс “Орфееви таланти”

| обновено на 15.07.22 в 11:26

Откриването на Международния конкурс “Орфееви таланти” е от 9 часа на Римския стадион в Пловдив.  

Организатори са Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“, и сдружение “Български национален младежки фолклорен съюз”.  

Закриването на форума ще се състои с гала концерт на лауреатите в конкурса на 16 юли, отново на Римския стадион, от 19 часа. 

За международния конкурс "Орфееви таланти", говорим с Евгений Шевкенов, професор в Консерватория "Рихард Вагнер" - Виена и преподавател в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.  Тази година световноизвестният цигулар е член на журито, което ще оцени изпълнителското изкуство на младите щрайхисти. В програма "Точно днес" той разказа за конкурса за музикално, танцово и изобразително изкуство, в който се включват над 1000 участници от България и чужбина. 

Проф. Шевкенов подчерта, че конкурсът е мултижанров, и в петък акцент е музикалното изкуство. 

"Сезонът не иска да свършва, както у нас така и в Европа, преди няколко дни се върнах от Италия, бях член на журито за цигулари.  Хората зажадняха за култура, въпреки че имаше опити тя да бъде сложена под похлупак, но няма да стане, вярвам в това!", каза проф. Шевкенов. По думите му изкуството е най-висшата проява на свободния човешки дух. 

"Свободата на мисълта винаги ще се изявява в активно творчество", смята проф. Евгений Шевкенов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06. 07.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Кирил Кадийски. Изгнаник на земята. Нови сонети и други стихотворения. 118 стр., тв. к., 5А, Колибри, 2024 Пърл Бък. Благодатна земя. 248 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2024...

публикувано на 08.07.24 в 09:50