Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прокуратурата участва неадекватно в политиката у нас

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

С консултации или без вървим към изборите тази есен. За пореден път ще преподредим партийните кресла в парламента. 

Отново на дневен ред се появиха снимките на политиците, петорната експертиза за автентичност, прокурорската защита, спецсъда и закриването му, говорим в програма "Точно днес" с политолога д-р Теодор Славев от Българския институт за прави инициативи.

"Кабинетът Петков беше свален с официалното изтегляне на ИТН, заради отношенията със Северна Македония. Реалната причина бе случилото се с ГКПП Капитан Андреево, както и парите за пътища и строителни дейности. Антикорупционни процеси са в основата на свалянето на кабинета. Интереси на икономически кръгове, които са вкоренени в политическата система, и които бяха пресечени - те реагираха и активизираха своите представители в парламента - ИТН. Те пък се взривяват вътрешно като партия и парламентарна група, има оттегляне на членска маса и структури по места, при ИТН има и електорален спад на доверие", каза Теодор Славев.

За съдебната реформа и избягването на промените:  "Питам, защо този парламент не започна в самото начало ударно с реформи в съдебната власт, реформи в антикорупцинното законодателство, при положение, че две от партии в управляващата коалиция, това им беше флагман темата - борбата с корупцията. Всяко едно управление, първите шест месеца има най-голям картбланш за по-радикални промени. Извън закриването на спецпрокуратурата и спецсъда, едва накрая, когато мнозинството се разпадна започнаха да се проявяват проекти. Всички тези реформи са свързани с Плана за възстановяване и развитие, където не са приети всички закони. Те трябва да започнат да влизат в сила от началото на следващата година. 

За снимките и експертизите: Пет отделни експертизи са били направени, като в една от тях се твърди, че снимките са били манипулирани, но не и фалшифицирани. Европейският парламент чрез един евродепутат се явява като пощенска кутия на българската прокуратура. При условие, че Иван Гешев сезира Конституционния съд, дали НС има право на период от време и да се дебатира наказателната политика. Изведнъж Гешев проявява прокурорска проактивност, и изпраща само на един депутат от ЕНП - данни и факти за доказателства от досъдебно производство. Ние не знаем какво стана с това разследване. Полезен ход би бил, ние като общество да разберем какво става с разследванията за корупцията по високите етажи на властта. Дали това обаче ще стане, едва ли, защото прокуратурата  е казала, че няма да коментира служебна кореспонденция. 

"Защо сега се активизира прокуратурата - защото идват избори, това е поредно доказателство, че прокуратурата е политически агент, политически субект, тя участва в политическия процес с неадекватни действия", каза Славев. 
Още от категорията

И правителство на малцинството е вариант за управление

Не мисля, че ГЕРБ има сериозни намерения да прави коалиция с ПП и ДБ. Това е прозрачен опит, ако бъде създадено правителство, което не отговаря на националните приоритети,  отговорността да бъде прехвърлена на някой друг, заяви за Радио Пловдив журналистът Петко Георгиев.   Той подчерта, че в една и съща пресконференция ГЕРБ са дали..

обновено на 05.10.22 в 16:37

За редовно правителство, но не на всяка цена

„ При положение, че септември месец имаме 1 млрд. лева превишение на бюджетното салдо, това означава, че до края на годината дефицитът ще стигне 1 милиард “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Дацов – финансов експерт и бивш заместник-финансов министър. „ Те (служебният кабинет - бел.ред.) взеха нов дълг преди 3 седмици, макар и..

публикувано на 05.10.22 в 16:24

Заради ДБ Марица е в това състояние

"Нямам подписан договор. Никой не ме е извикал още да подписвам договор". Така съсобственикът на фирма ПИМК Илиян Филипов коментира пред Радио Пловдив обявеното от община Пловдив частично бедствено положение и поръчка чрез директно възлагане за почистване на коритото на река Марица. ДБ поиска оставката на кмета за почистването на Марица от ПИМК..

обновено на 05.10.22 в 13:38

Ако няма разговор, имаме работа с фанатици, а не с политици

Политическите сили в парламента са длъжни да водят разговори, защото такива червени линии, каквите някои от тях начертаха не същетвуват между българските граждани, каза в предаването „Точно днес" избраният за четвърти път като депутат от ГЕРБ- СДС Радомир Чолаков. Според него, ако политическите сили не разговарят и не решават кризите, в които..

публикувано на 05.10.22 в 12:13
Павел Вълчев

Политическият пъзел след вота не се нареди, а се усложни

Има ли нареждане пъзела или някои части са безвъзвратно изгубени е тема и на анализа на социолога Павел Вълчев . В програма "Точно днес" той каза, че неговият акцент от тези избори е рекордно ниската избирателна активност. Също така той смята, че точно ниската активност е "червената лампа" за политическия елит у нас. " Към всички кризи днес -..

публикувано на 05.10.22 в 09:38