Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грешни регламенти блокират работата на Експертните лекарски комисии

Системата затруднява болни с автоимунни заболявания

Има проблем с проследяването и биологичната терапия на 12 000 ревматично и дерматологични болни


Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски комисии и така затрудняват лечението с биологична терапия и проследяването на 12 000 пациенти в дерматологията и ревматологията. Това съобщи в интервю за програма "Точно днес" Анета Драганова, председател на  Асоциацията на пациенти с автоимунни заболявания (АПАЗ).

 „Тя уточни, че проблемът в ревматологията засяга  амбулаторна процедура №42 - амбулаторното наблюдение и  диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилити, която  е включена в бюджета на болниците. 

"И когато в края на всеки месец бюджетът се изчерпи, една седмица Експертните лекарски комисии не заседават. Това ограничава достъпът на пациентите до биологична терапия. Друг основен проблем е централизирането в четири града на Експертните лекарски комисии, които изписват и продължават биологична терапия. Не на последно място, е явяването на пациентите на всеки 6 месеца на комисия, което за нас е необяснимо, след като има възможност това да се случва и на 12 месеца“, обясни Анета Драганова. 

За да се решат тези проблеми от пациентската организация предлагат на Министерство на здравеопазването няколко промени.

"Първо, проследяването на пациентите да става в извънболнична помощ, тоест да се извади от болничната помощ амбулаторна процедура 42 за ревматологията. Второ, терапията по протокол 1C също да се изписва в извънболничната помощ от лекуващия дерматолог и ревматолог. Това значително ще съкрати административния път на пациента. Трето, Експертните лекарски комисии да контролират процеса само дигитално, без да се изисква присъствие на пациента – така за всяко досие в системата ще са нужни не повече от 5 минути и ще може да се обработят всички досиета. В противен случай няма да ни стигнат две години, за да минат на комисия всичките 12 000 пациенти, които се лекуват с биологични медикаменти“, допълни Драганова.

Според нея, когато амбулаторна процедура 42 отиде в извънболничната помощ, тя ще дава достъп до диспансеризация и на останалите пациенти с ревматологични заболявания. В момента тези пациенти са дискриминирани, тъй като диспансеризацията по №42 е само за получаващите скъпоструващи медикаменти. Промяна трябва да се регламентира в наредбата за диспансеризация към Министерство на здравеопазването.

АПАЗ съвместно с експертния съвет в дерматологията към МЗ ще настоява проследяването на пациентите с псориазис да се извършва в извънболничната помощ. Освен това да се разшири и пакетът от изследвания, който се заплаща от Здравната каса за диспансеризираните пациенти със псориазис. Така два пъти годишно тези пациенти да получават допълнително изследвания за хепатит В, хепатит С, ХИВ и квантиферонов тест за туберкулоза. 

Интервю с Анета Драганова може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24