Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП иска избори, няма да предложи премиер на БСП

"Скептик съм, че БСП ще успее да състави кабинет. Наблюдавам  нещата в тази коалиция през последните шест месеца и виждам, че между ИТН и ПП противоречията са непримирими и едва ли БСП ще успее да намери начин да ги помири. Вероятно ще вървим към избори, въпреки че за държавата е по-изгодно да се запази някаква формула на правителство, за да се решат в Парламента редица неотложни задачи. Това са нови и млади формации, нямат  необходимия политически опит, нито културата на консенсуса и конфликта, който да доведе до разбирателство", заяви политологът  проф. Георги Карасимеонов.

Той уточни, че с поведението си ИТН са успели да провалят съставянето на две възможни правителства, което показва, че тя е зависима политическа организация без вътрешна нормална структура за една партия.

 "Тя дори е създадена за миниране на политическия процес. Много трудно другите партньори биха приели ИТН в бъдеща конструкция на правителство, тъй като пак биха могли да очакват подобни непредвидими дийствия". 

ПП са се ориентирали към избори. Последните социологически проучвания сочат, че подкрепата за тях се е увеличила и  изборите ще дадат шанс на хората да преценят по-категорично какво искат след опита на тези шест месеца и ще дадат шанс на едно ново управление. 

"Смятам, че ПП няма да предложат изобщо кандидат за премиер, тъй като явно са се ориентирали към друг вариант на политическо решение. Нещо съществено различно обаче след изборите трудно можем да си представим, с изключение на една нова партия на Стефан Янев. А ГЕРБ, които издигат лозунга за евроатлантическо партньорство, не правят крачки, които биха създали възможност за диалог между ПП и самия ГЕРБ. Най-малкото - Борисов  може да се отдръпне от активната политика, тъй като той е основният препъникамък  при евентуалното сближаване на ГЕРБ и ПП.

При условие, че Бойко Борисов продължава да играе "първа цигулка" в ГЕРБ, използвайки речник, който разделя, а не сближава, че е един политик, натоварен от миналото със сериозни прегрешения и обвинения за нарушения на демократичния процес, и ако това е една нормална политическа партия, тя би принудила своя лидер да се оттегли под някаква форма. Това би отворило възможността за някакъв диалог", заяви проф. Карасимеонов.

Той  бе категоричен, че при това състояние на българските политически партии и при съществуващите противоречия в ситуация на непредвидима стабилност или стабилна непредвидимост, трудно би могло да се намери лесно решение за справяне с кризата. 

Интервюто - звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35