Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници от ГЕРБ отново бламираха предложение на кмета Димитров

Зам.- кметът Пламен Райчев е изключително изненадан от решението на общинските съветници

| обновено на 21.07.22 в 14:40


Общинският съвет изненадващо отхвърли предложението на кмета Здравко Димитров да се увеличи с 20% финансирането на пет важни инфраструктурни обекта в Пловдив заради инфлацията. „За“ гласуваха 19 съветници, 6 бяха „против“ и 18 се въздържаха.

Така местният парламент не разреши от бюджета на Пловдив за тази и следващата година да бъдат дадени близо 7,5 милн. лв. за петте обекта – подлеза „Модър – Царевец”, реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър”  и ул. „Царевец”, ремонт на „Кукленско шосе“ и смяна на ВиК по проекта за воден цикъл на „Брезовско шосе“ – „Дунав”.

Преди гласуването в залата имаше разгорещени спорове по повод 20-процентното увеличение на парите за тези пет обекта.

Отхвърлено бе предложението на независимия съветник Слави Георгиев точката да бъде отхвърлена от дневния ред, докато на съветниците не получат количествено-стойностните сметки и офертите на фирмите, в които те обосноват конкретните си искания за повече пари.

„За съжаление Община Пловдив вече трета година работи по този начин за всички предложения, които касаят пари. Стана практика да не ни се предоставят документи за нищо“, заяви от трибуната Слави Георгиев. Той призова, ако все пак ОбС одобри тази точка, пловдивската прокуратура да се заинтересува как се гласува предложение, без то да бъде обосновано с документи и доказателства за необходимосття от съответните суми.

Веселина Александрова от „Демократична България“ също предложи точката да бъде отложена. Тя обърна внимание, че за пореден път кметът Здравко Димитров липсва от заседание, на което се гласуват важни точки, свързани с пари. Александрова посочи още, че от тези пет обекта, за които се иска индексация на парите, има два, за които дори няма сключени договори, а за единия няма и обявена обществена поръчка. По думите на Александрова, кметът използва общинските съветници да замазва незаконните си действия и те да гласуват на сляпо. Мнозинството отхвърли предложението и на Веселина Александрова.

От името на“Автентична лява БСП“ Добромира Тошева заяви, че групата ще гласува „въздържал се“. Тошева определи като несериозен аргумента, че на съветниците не са предоставени документи за исканата индексация на парите, тъй като това било търговска тайна. От левицата смятат, че изпълнителите по договорите извиват ръцете на хората от администрацията. „Как да говорим за публичност и прозрачност на обществените поръчки – това, в което накарахме пловдвчани да повярват?“, попита риторично Добромира Тошева.

Независимият съветник Георги Величков също обяви, че гласува против, тъй като не е ясно кое налага тези пари да се дават точно сега за тези обекти. „Трябва да вземем парите за текущи ремонти на улиците и да ги дадем на хора, които искат пари“, обобщи Величков.

Заместник-кметът с ресор строителство в Пловдив Пламен Райчев каза, че е изключително изненадан от днешното решение на Общинския съвет да не разреши 20% индексиране на финансирането за пет важни инфраструктурни обекта в Пловдив заради инфлацията

Райчев припомни, че предложението е било прието в общинските комисии и там съветниците от ГЕРБ не са показали, че имат обструкции по него. „Не знам кое е продиктувало промяната на тяхното мнение“, посочи заместник-кметът.  Той съобщи, че ще внесе предложението за ново гласуване на следващата сесия на Общинския съвет на 2-ри август. Пламен Райчев коментира и основния мотив на съветниците да отхвърлят индексирането – липсата на документация и конкретна информация, като заяви, че администрацията е допуснала грешка с предоставянето на тази информация. Заместник-кметът обеща за следващото заседание на Общинския съвет на 2-ри август да предостави на съветниците – цитирам: „всичко това, което позволява законът, независимо от обема.“

Пламен Райчев предупреди, че ако местният парламент не отпусне близо 7,5 милн. лв. за петте обекта, ще настъпи хаос с ремонтите в града. Той припомни, че още преди месец единият от строителите фирма - ПИМК, която изпълнява водния проект на „Дунав“ - „Брезовско шосе“, е заявил, че ще прекрати договора, ако не получи допълнително финансиране. Така ремонтът там ще спре. Райчев каза, че вероятно така ще се случи и с останалите четири обекта - подлеза „Модър – Царевец”, ремонта на „Кукленско шосе“ и реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър”  и ул. „Царевец”.

Заместник-кметът Пламен Райчев започва консултации със строителните фирми, за да търсят варианти работата по петте инфраструктурни обекта да продължи. Първата среща е утре в 10 часа в общината с предсатвители на фирма ПИМК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Бистришките баби гостуват на "Дефиле Вино и гурме"

И днес продължава фестивалът „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.  Освен дегустациите в Стария град, по обед ще се проведе играта „Винословица“ в индивидуален и отборен формат. Хитовата за феста формация „Бистришките баби“ ще изнесат концерт от 15 ч. в къща „Иван Черноземски“. На различните места за дегустации в Стария град ще пеят..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: " Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Кричим е домакин на фестивал на ягодата

Днес и утре община Кричим и читалище „Пробуда“ са домакини на втория фестивал на ягодата , който се провежда на площад „Обединение“. В 2-та дни са организирани базар-изложение на местни производители, които представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, фолклорна програма, кулинарна изложба с дегустация, концерти и др.  Утре Ути..

публикувано на 11.05.24 в 08:37