Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП-Пловдив избра за председател Иван Петков

| обновено на 23.07.22 в 16:54

БСП - Пловдив избра  на конференция в Дома на културата "Борис Христов"  своя нов лидер. Иван Петков  получи подкрепа от 119 гласа срещу 17 - за Атанас Петков. Преди това голямата част от  кандидатите, чийто  брой бе 21, си направиха отвод, а други не се явиха. Така  изборът трябваше да се решава между от социалистите - Атанас Петков, Димитър Михайлов, Иван Петков и Таня Балканджиева. 

Нито един представител от общинските съветници на БСП, които преди седмици се дистанцираха от националното ръководство и смениха името си на Автентична лява БСП, не се яви на форума. Гости на заседанието са секретарят по организационните въпроси на партиятат Борислав Гуцанов, заместник-председателят по коалиционната политика Атанас  Зафиров и членът на ИБ на БСП Кристиян Вигенин.   

Гуцанов подчерта, че Пловдивската структура на БСП тръгва по нов път на развитие с ясната амбиция за сериозни резултати на местните избори и с желанието си пловдивските социалисти да имат основна роля в решаването на проблемите на града в следващия ОбС и около тях да бъде сформирано ново мнозинство, за да може Пловдив да бъде водещ европейски град, подчерта организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов.

По думите му, „зависимостите, които очевидно са били ясни в пловдивската организация, вече са минало и това е проличало и в изказванията на делегатите.  Те се дистанцират  от решенията на общинските съветници от БСП, които са сменили наименованието на групата и от доста странни решения, свързани с бюджета на Пловдив.  А това определя един друг начин на мислене на пловдивската партийна организация“.

Кристиян Вигенин бе категоричен, че ако в началото на новата седмицата стане ясно, че няма мнозинство за съставяне на Правителство поне от 121 народни представители, БСП не трябва да бавят връщането на мандата. „Категорични сме, че няма да се поддаваме на натиск и ще направим да се случи най-доброто за България в тази ситуация“.

Той нарече „скандално“ заявеното от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, че ако  Коалицията си създава  политическа бухалка в лицето на КПКОНПИ, те ще продкрепят, само ако участват в управлението. „Категорично ние като партия не участваме в създаването на политически бухалки. Борбата с корупцията трябва да се води по всички правила и въз основа на правото, а не с политически мотиви, както го правеха ГЕРБ. Категорично искаме да скъсаме с този модел, така че това саморазобличаване на Тошко Йорданов и ИТН ни помага на нас  самите да разберем къде стоят те в този процес“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24