Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общините страдат от страстите в политиката


Планината като оазис за пътешествия и културни срещи в горещото лято - кметът на Смолян Николай Мелемов. 

"Готови сме да въведем "синя зона" и в Смолян, за да има ред и защото колите стават все повече. През септември синята зона  ще бъде факт. Много хора си мислят, че това се прави, заради някаква финансова изгода, но практиката показва, че това не е така, а редът е необходим за движението, за паркирането в града, защото туристите стават все повече", подчерта Мелемов.

Той припомни, че  курортът Пампорово като летен курорт, е създаден през 1932 г. , за да могат хората да избегнат летните горещини.  "С гостоприемство, хубав климат и прекрасно развиващ се селски туризъм успяваме да привлечем хората, които след пандемията имат нужда от контакти и пътуват".

По думите на Мелемов,  хората знаят празниците на селата в областта, следят провеждането им и амбицията на общината е да осигури сигурността и достъпа на туристите до съответните места.  Сред известните туристически обекти са пещерата Ухловица, Калето над с. Кошница, Момчилова крепост, а  нов туристически обект е Панорамната площадка в село Могилица.

Мелемов обаче подчерта, че общините са потърпевши от политическите страсти в държавата. 

"Да, сега е лято, но с тази липса на индексация на договорите и фирмите, и общините са поставени в много тежко състояние. Фирмите се отказват да изпълняват подписаните договори, поради това че са подписани на стари цени и това блокира дейността  им, както и нашата работа, защото сме поставени в ситуация да избираме дали да продължаваме да работим по обектите, или - не".

Сред блокираните обекти, поради неактуални цени е "Социални жилища", от чиято реализация фирмата се е отказала, тъй като разчетите за днес са в пъти повече.

"Ще внеса предложението за теглене на кредит  за актуализиране на цените в ОбС на Смолян и съветниците ще решат кой път да поемем - кредит или да се откажем", заявив още Мелемов.

Интервюто - звуковия файл: 

Още от категорията

Бедността стопява населението в България

Населението на България за 11 години е намаляло с близо 850 хиляди души, това показа последното преброяване на НСИ, чиито данни бяха представени преди ден. „Българската нация се топи с много бързи темпове и тези темпове не са само заради естествени причини, каза  Радио Пловдив д-р Жана Цонева, антрополог от БАН. Според нея оснавната..

обновено на 04.10.22 в 16:35
Георги Харизанов

Никой няма мандат да говори от името на народа

"Ниската избирателна активност на изборите от 2 октомври от една страна означава, че политическият продукт, който се предлага в последните години, е неатрактивен и не привлича хората до урните.  От друга страна-никой няма мандат, сила, подкрепа и оторизация да говори от името на народа". Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив,..

публикувано на 04.10.22 в 16:08
Любомир Стефанов

Коалиционно правителство няма да се случи

Два дни след извънредните парламентарни избори продължаваме да коментираме политическата ситуация и възможностите за съставяне на правителство. Днес от първата политическа сила ГЕРБ дадоха пресконференция, на която стана ясно, че предлагат преговори с всички по приоритети, но няма да управляват с ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“...

обновено на 04.10.22 в 16:02

Има възможност за формиране на експертен кабинет

Изборите възпроизведоха това, което се случи на предните два вота. Трендът е тревожен – показва отдръпване на избирателите и гласуване на твърдите ядра, коментира за Радио Пловдив политологът Явор Сидеров. Според него е тревожна ситуацията за сформирането на ново правителство, предивд досегашните изявления на политическите лидери, чертаещи..

публикувано на 04.10.22 в 14:59

Възможната коалиция е ГЕРБ, ДПС, БВ и част от "Възраждане"

Още няколко дни ще са достатъчни, за да се направи по-точна прогноза за бъдещето на страната след изборите.  В момента  изглежда по-скоро, че се отива към нови избори, подчерта политологът  доц. Светослав Малинов.   По думите му, на партийните лидери  трябва да бъде дадена възможност  да потвърдят изявленията, които са направили досега, с аргумент,..

публикувано на 04.10.22 в 11:04