Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карабунар арестуваха четирима тийнейджъри за кражба на кола

| обновено на 27.07.22 в 14:17

Полицията в град Септември установи четирима тийнейджъри, откраднали лека кола в село Карабунар. Сигналът за отнетия автомобил „Фолксваген“ бил подаден от собственичката – 59-годишна жена.

Полицейски екипи бързо заградили периметъра около селото и не след дълго намерили колата изоставена на една от улиците. 

В хода на разследването било установено, че автори на посегателството са четирима тийнейджъри на възраст между 13 и 16 години, всичките от същото село. С тях работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“. 

Образувано е досъдебно производство.   


Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов пред Радио Пловдив:

Автомобилът е бил отключен и ключовете са били вътре на арматурното табло. Четирите момчета, минавайки покрай него, водени от желанието за по - екстремни емоции, са решили да се повозят. 

Те са го покарали известно време, а след това са го изоставили насред улицата в селото, разказа Стоянов. 

Той отрече да има личен мотив в постъпката на четиримата младежи. Възможно е те да са се познавали със собственичката на колата, но не са водени от конкретен мотив за отмъщение или нещо друго подобно. По - скоро става дума за тръпка, за преживавяне да се повозят малко на автомобил. 

От четиримата младежи двама са малолетни, другите двама са непълнолетни, съобщи Мирослав Стоянов.
Той обясни, че те се ползват с особена защита на закона. 

Малолетните не подлежат на наказателна отговорност, тъй като не са в обхвата на Наказателния кодекс. Спрямо тях могат да бъдат прилагани само възпитателни мерки. 

Непълнолетните носят частична отговорност, която ще прецени разследващият полицай под ръководството на наблюдаващия прокурор, обясни Стоянов.

След като досъдебното производство приключи, то ще бъде докладвано на прокуратурата, допълни говорителят на пазарджишката полиция. 

МВР към собствениците на МПС-та:

Самите собственици и водачи на моторни превозни средства създават условия те да им бъдат откраднати или противозаконно отнети. Те често забравят ключовете вътре в тях, дори направо на арматурното табло, а понякога дори оставят вратите отворени, подчерта Мирослав Стоянов. 
Той предупреди, че това изключително улеснява извършителите на подобни кражби.

Имали сме преди време подобни случаи, при които автомобили са били крадени и с тях са правени пътно-транспортни произшествия, за радост без загинали и пострадали. Впоследствие колите пак са били изоставяни. 
Затова собствениците и водачите на автомобили трябва сериозно да помислят за това и да не ги оставят отключени, призова говорителят на полицията в Пазарджик.

Интервюто на Антоанета Петричанска с Мирослав Стоянов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горя стара къща във велинградския квартал "Чепино"

Стара необитаема къща горя във велинградския квартал „Чепино“, като огънят застраши други 3 къщи. Сигналът за инцидента е подаден около 14.40 ч. в РУ – Велинград, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. Той уточни, че сградата се намира до други 3 стари къщи, част от които са с гредоред и така има опасност за другите..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът до "40-те извора" е под контрол

Пожарът на „40-те извора“ е локализиран, пожарникарите ще го охраняват през нощта. Няма пострадали вили. Изгорели са няколко декара смесена гора и няколко кошера на местни стопани. В гасенето на огъня се включиха 11 екипа на Пожарната. Пламна гората до язовир "40 извора" "Пожарът е локализиран, ограден е от всички страни и с булдозер сме..

публикувано на 30.07.24 в 16:24

Пилонът на Рожен се нуждае от спешен ремонт

Постаментът на пилона "Рожен", който беше открит преди малко повече от година, вече се руши и се нуждае от спешен ремонт, съобщава БГНЕС Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват, а между отделните елементи на основата вече са се образували пукнатини, в които свободно може да влезе човешка длан. Покрай плочите е..

публикувано на 30.07.24 в 15:09

Пламна гората до язовир "40 извора"

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там. Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора. Ограничен е..

обновено на 30.07.24 в 14:57

Пожар затвори пътя Баня - Васил Левски - Ведраре

Пожар пламна в стърнища и обхвана широколистна гора, сухи треви и храсти край пътя между Баня и селата Васил Левски и Ведраре. Сигналът е получен в полицията около 13.30 ч. Заради задимяването на пътя движението по него беше спряно, а екипи на полицията пренасочват автомобилите през Карлово.  7 екипа огнеборци се борят с пожара, развиващ се на площ..

публикувано на 30.07.24 в 14:21