Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При честни избори опозицията ще доминира в следващото НС

 Шанс на инат да се направи правителство в този парламент винаги е имало, но очевидно интересите на ИТН не съвпадаха с тези на останалите три формации, с които преговаряха БСП. Дълбоко съм убедена, че не обидата на Слави Трифонов е причината да се разпадне диалога, но в бъдеще историята и някои документи могат да докажат обратното, каза политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

Тя сподели хипотезата, че правителството е трябвало да падне тогава, когато има алтернативна политическа партия, която да запълни пространството на ИТН, като се е очквало това да е партията на ген. Стефан Янев. И тъй като Слави Трифонов има намерение да се оттегли от активния потичиски фокус, който мму се наложи да има в последните две години, това е била добра алтернатива и за него, и за президента Радев. Това се е видяло след като "неговите проксита" не можаха да се справят с управлението.

Проф. Христова не споделя прогнозите, че на предстоящите избори резултатите ще са сходни, защото всички избори са  конкретна политическа и социална ситуация.

По думите й опозиционните партии ще доминират в следващото НС, включително и "Възраждане", колкото и да го натискат в последните социологически проучвания. от друга страна ГЕРБ е с по- високи проценти от тези на социологията, защото много хора, които са се разочаровали от тях са готови да върнта подкрепа, не толкова заради харесване, а като реакция на криза, като опит да се хванат за "нещо здраво". ДПС обичайно си вземат своето. А ген. Янев има проблеми с хората, които са около него и с това, че недостатъчно активни  пилитически наложени лица  ще правят кампанията. БСП е в много тежка ситуацията, въпреки опита на Корнелия Нинова да прави кампания през третия мандат.

Антоанета Христова обобщи, че в последните години политиците са загубили мярата и усещането за контакт и социалната си адекватност. В момента управляващата формула е в стрес, не може да се ориентира в ситуацията и прави грешка, след  грешка, след грешка....

Затова прогнозата е за различен  следващ парламент, но условието е изборите да са честни, а машините са огромен проблем, каза още проф. Христова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14