Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив ще е по-чист, след като зонират достъпа на коли

Община Пловдив планира да раздели града на две зони с ниски емисии на фини прахови частици. Първата зона – т. нар. вътрешен ринг, ще е централната градска част и ще се припокрива със Синята зона за платено паркиране. Втората зона – външният ринг, ще е останалата част от града. Това съобщи заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов и допълни, че точният обхват на двете зони ще бъде определен в доклад на експертнен екип, на който общината е възложила тази задача.

Контролът върху замърсяването на въздуха от автомобилите в Пловдив ще бъде разписан в нова наредба, която скоро ще бъде внесена за разглеждане в Общинския съвет, обясни заместник-кметът. По думите му, окончателният вариант на документа се бави заради разминаване с националното законодателство.

Идеята е в зоната с ниски емисии да се забрани достъпът на автомобили, които най – много замърсяват въздуха – тези с клас Евро 1, които са произведени преди 20 и повече години. За живеещите в зоната забраната няма да важи. Планира се още кметът на Пловдив със заповед да може да ограничава, дори да спира влизането на коли с нисък екологичен клас в дните, в които въздухът е най – мръсен. Обикновено това са месеците декември и януари, посочи Тодор Чонов.

Отпада първоначалната идея на общината всеки автомобил да има стикер с чип, който да съдържа и информация за неговата екологична категория. Сега на национално ниво се обсъжда вариантът камери да разпознават екологичния клас по регистрационния номер на колата, каза още заместник-кметът.

Според европейското законодателство, освен в Пловдив подобни зони с ниски емисии на фини прахови частици трябва да бъдат обособени и в София, Варна и Бургас, уточни Чонов.


Още от категорията

Пристигнаха фургоните за пострадалите в Каравелово, Слатина и Богдан

Започва разполагането на жилищните фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села – Каравелово, Слатина и Богдан, съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. Първо ще бъдат доставени 8 фургона в Каравелово и утре, по желание на семействата, ще бъдат разположени в дворовете им. На следващия ден още 8 фургона ще..

обновено на 04.10.22 в 19:10

Пловдив обяви частично бедствено положение, спешно чисти Марица

Спешно почистване на коритото на Марица в Пловдив предприема община Пловдив. Предвидената сума е 1 250 000 лева без ДДС.  Процедурата става възможна след обявено от кмета Здравко Димитров частично бедствено положение заради състоянието на речното корито. Днес община Пловдив е обявила обществената поръчка по процедурата за договаряне без..

обновено на 04.10.22 в 17:35

Чистят незаконни сметища по околовръстното на Асеновград

Oбщина Асеновград започна  почистване на незаконните сметища на околовръстното шосе на Асеновград в посока Червен. Акцията  по улица "Миньор" се извършва с машини и ще продължи близо 10 дни.  Организирано е и постоянното извозване на изхвърлените битови и строителни отпадъци. След приключване на почистването ще бъдат издигнати диги и от двете..

публикувано на 04.10.22 в 15:35

Събраха офертите за Рогошко и Голямоконарско шосе

Четири фирми подадоха оферти за ремонта на Рогошко шосе , който ще струва 12 500 000 лева без ДДС.  Срокът за подаване на оферти изтече снощи. За реконструкцията на близо 4,5 километра от кръговото на Адата до границата с община Марица ще спорят Парсек груп, Иса 2000, Европейски пътища и обединение Адата 22. Първите три фирми подадоха..

публикувано на 04.10.22 в 15:01

Пак арестуваха пияни и дрогирани шофьори

Четирима шофьори, карали пияни и под въздействието на наркотици, са били аресувани в Пазарджишко. Срещу тях да образувани п олицейски производства.   Двама от арестуваните - 35-годишен от Панагюрище и 46-годишен от Брацигово са засечени да шофират под въздействието на наркотици и на алкохол. Пробите на дрегерите отчели 2.31 и 1.74 промила..

публикувано на 04.10.22 в 13:18