Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев аут от Европа! Пропадането продължава!

Пловдивчани загубиха с 0:2 в реванша от АПОЕЛ

Ботев (Пловдив) аут от Европа
Снимка: ПФК Ботев Пловдив

Ботев (Пловдив) отпадна от Лигата на конференциите след поражение от кипърския АПОЕЛ (Никозия). „Канарчетата“ отстъпиха с 0:2 като гост в реванша и така след нулевото равенство в първата среща в София напускат надпреварата. С голове на Исам Шебак и Йоргос Ефрем домакините стигнаха до успеха и продължават напред в турнира, където ще срещнат победителя от сблъсъка между Осиек (Хърватия) и Кизилжар (Казахстан). 

Срещата в Никозия започна с натиск на домакините. Те стигнаха до първата изгодна възможност за гол в 11-ата минута, когато Франко Ферари центрира отляво и намери Мариос Илия в наказателното поле на Ботев, но ударът с глава на централния нападател мина над напречната греда на българския тим. 

Последваха няколко опасности пред вратата на Ботев, но неточни изстрели отправиха Димитрис Теодору и Франко Ферари. 

В 27-ата минута играчите на Азрудин Валентич успяха да създадат първи шанс за попадение. Точукву Нади изрита топката от собствената половина, Емануел Току надбяга Хосе Анхел Креспо отдясно, навлезе в наказателното поле и стреля по диагонала с по-слабия си десен крак, но топката мина встрани от целта. 

В 34-ата минута Исам Шебак центрита отдясно, Мариос Илия надскочи Виктор Генев и отправи удар с глава, но отново не намери очертанията на вратата на „канарчетата“. 

Минута след това домакините пропуснаха най-чистото си положение за гол. След бързо разгърната атака Дьомерси Ндонгала пусна пас зад гърба на Генев към Илия, който се озова сам срещу Хидайет Ханкич, но австрийският страж на Ботев успя да отрази удара на централния нападател на АПОЕЛ. 

В първата минута от добавеното време на първата част домакините излязоха напред в резултата. Исам Шебак получи подаване от Димитрис Теодору на границата на наказателното поле, след което десният краен бранител финтира Па Конате и стреля, топката се отклони от тялото на Виктор Генев и влетя неспасяемо във вратата на Хидайет Ханкич. Така почивката дойде при 1:0. 

В началото на второто полувреме Азрудин Валентич пусна в игра Дилан Мертенс на мястото на Точукву Нади и отборът на Ботев се опита да изнесе играта в противниковата половина. 

Това отвори празни пространства в защитата на българския тим и в 53-ата минута АПОЕЛ можеше да удвои аванса си. Джеймс Ето’о загуби, след което Димитрис Теодору спринтира по левия фланг, навлезе в наказателното поле на Ботев и шутира, но ударът му мина встрани от вратата. 

В 74-ата минута „канарчетата“ успяха да разгърнат опасна атака, при която Дилан Мертенс намери с дълго подаване Мохамед Брахими, той свали с глава към влезлия като резерва Мартин Секулич, но от границата на наказателното поле хърватският нападател не успя да отправи удар. 

Три минути по-късно новото попълнение на Ботев опита да се реваншира с шут от дистанция, но изстрелът му мина покрай вратата. 

В третата минута от добавеното 6-минутно продължение на мача АПОЕЛ сложи точка на спора с второ попадение. Резервата Йоргос Ефрем си спечели нарушение пред дъгата на наказателното поле на Ботев, след което той изпълни прекия свободен удар и не остави шансове на Хидайет Ханкич, реализирайки за 2:0. Така тимът от Никозия продължава напред към третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще срещне победителя от сблъсъка между Осиек (Хърватия) и Кизилжар (Казахстан).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф

Първият български участник на Игрите в Париж Кристиян Василев стигна до 1/4-финалите на 2000 метра скиф във френската столица.  Василев завърши втори в последната шеста серия с време от 6:56.63.  Най-бърз в пресявките беше световният вицешампион Симон ван Дорп (Нидерландия) в трета серия, който единствен слезе под 6:50 минути с 6:49.93 минути...

публикувано на 27.07.24 в 18:19

Пловдивчанинът Кристиан Василев ще гребе в 6-а серия в събота

Станаха известни съперниците на Кристиан Василев в предварителната серии на скиф на олимпийските игри в Париж. Най-добрият български гребец ще стартира утре, 27 юли, в 11,00 часа, българско време, в предварителна серия номер 6, в шести коридор. С Кристиан Василев ще гребат Бендегуз Молнар (Унгария), Свери Нилсен (Дания), Хин Чун Чип (Хонконг) и Хавиер..

публикувано на 26.07.24 в 18:01

Миланова и Карабашева продължават кариерите си в Румъния

Петкратната шампионка на Марица Александра Миланова и Галина Карабашева подсилват румънски тим. От новия сезон двете волейболистки ще играят за Корона Брашов, който през 2023/2024 приключи на седмата позиция. Така Миланова и Карабашева стават съотборнички с друга бивша маричанка - националката Мирела Шахпазова, която удължи договора си с тима...

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Равенството на половете е отличителен белег на Париж - 2024

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Доц. д-р  Боряна Ангелова- Игова е доктор по философия,културолог и преподавател по „Философия на спорта“ в..

публикувано на 26.07.24 в 11:47

"Ботев" запази шансове да продължи след 1:2 в Атина

"Ботев" (Пловдив) си тръгна минимално поражение с 1:2 при гостуването си на гръцкия "Панатинайкос" в първа среща от втория квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Александър Йеремейеф и Тасос Бакасетас от дузпа бяха точни за гръцкия гранд през първата част, но в 70-ата минута смяната Ален Корошец върна един гол за "канарчетата". Реферът Давид..

публикувано на 25.07.24 в 23:17