Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестват безплатно за хепатит В и С в Пловдив и Смолян

Безплатно тестване за хепатит В и С започва от днес в Пловдив и продължава до 5 август, без събота и неделя. 

Изследването ще се прави в мобилен кабинет, разположен на площад „Централен“ до пощата, и в сградата на РЗИ – Пловдив, за времето от 9 до 14 часа. Участието е изцяло доброволно, посочват от РЗИ – Пловдив. 

В Смолян изследването с бързи тестове за хепатит В и С ще се прави от 10 до 14 ч. в медицинската лаборатория на здравната инспекция. 

Ще се правят и имуноензимни тестове за хепатити А, В, С, D и E, пробите за които ще се изследват в Националната референта лаборатория. 

В здравните инспекции ще се проведе и информационна акция относно начините за заразяване и здравните рискове, свързани с различните вирусни хепатити.


Още от категорията

Родителски протест пред ОУ "Т. Каблешков" заради напуснали учители

Нарочна проверка за смяна на кадри в Основно училище „Тодор Каблешков“ в квартал „Прослав“ извърша Регионалното управление на образованието-Пловдив. Това съобщи началникът Рангел Райчев, който каза, че от две седмици провеждат разговори с директора Емилия Алексиева, учителите и родителите. Те са недоволни от напускане на преподаватели в начален..

публикувано на 05.03.24 в 11:08

Форум "Революции и Еволюции" се провежда в ПУ

Научен форум „Революции и Еволюции“ще се проведе от днес до четвъртък, 7 март в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".  Организаторите съобщиха, че участието на студенти и преподаватели ще е присъствено и дистанционно, след регистрация. По време на срещите ще бъдат представени научни доклади и постери, ще се проведат кръгла маса и..

обновено на 05.03.24 в 10:23

Летище Пловдив се свързва с жп инфраструктурата

За първи път Летище Пловдив ще бъде свързано със съществуващата железопътна мрежа в страната. Това стана ясно на среща, проведена между изпълнителния директор на аеропорта Дойчин Ангелов и инж. Иван Бакалски от НКЖИ. Идеята е да се проектира ново трасе, което да удължи жп линията до с. Крумово и да свърже летището със съществуващата..

публикувано на 05.03.24 в 10:22

МУ е домакин на дискусия за чистотата на въздуха

Студентски съвет на Медицински университет – Пловдив и Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ организират дискусия на тема „Здравните последствия от замърсяването на въздуха“.  Събитието ще се проведе в  аудитория 3 на Аудиторния комплекс.  В срещата ще участва народният представител от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев. Той е и..

обновено на 05.03.24 в 10:09

Награждават най-активните заведения за разделно събиране на отпадъци

В Малката базилика в ранния следобед ще се проведе първото награждаване на най-активните заведения, участващи в инициативата за разделно събиране и рециклиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове "ЕКОзвезди". Съвместната инициатива на Община Пловдив и "Екопак България" споделя добрия пример на бизнеса в разделното събиране и..

публикувано на 05.03.24 в 10:09