Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дадоха повече пари за големите проекти на Пловдив

| обновено на 02.08.22 в 15:34

Индексирането с 10 милиона 450 хиляди лева на цените за строителството на десет инфраструктурни обекта в Пловдив приеха общинските съветници почти единодушно. Въпреки това темата предизвика бурни дебати. 

В началото на заседанието групата на ГЕРБ в общинския съвет поиска предложението да бъде изтелглено с мотива, че Народното събрание прие промени в законопроекта за обществените поръчки и е добре индексацията да бъде съобразена с методиката.

След като зам.-кметът Пламен Райчев ги увери, че няма проблем индексацията да бъде приета в предложения вид Йордан Илиев от името на групата на ГЕРБ оттегли искането.

Предложението за оттегляне на точката бе дадено и от Демократична България и от независимия общински съветник Слави Георгиев, но те не събраха подкрепа по време на гласуванията.

Така с 20% ще се оскъпи строителството на пробива Модър – Царевец, улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", на Водния проект "Брезовско шосе – бул. Дунав" и на реконструкцията на Кукленско шосе.

Другите обекти са рехабилитацията на улиците "Богомил" и "Радко Димитриев", озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им.

Сумата ще бъде отпусната от бюджета за тази година за сметка на планирания ремонт Голямоконарско и Рогошко шосе и други текущи ремонти.

По време на разглеждане на точката бе прието и предложението на Евелин Парасков за отпускане на допълнително 1,5 млн. лева за ремонта на ул. „Даме Груев”. Средствата не са индексация, а по сегашния договор. 

Причината е, че тази година бюджетът бе предвидил 3,7 млн. лева ,а голяма част от тях са усвоени и фирмата изпълнител няма средства за  следващия етап. Парите идват от проект за нова детска градина в „Северен”, чиято поръчка е забавена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43