Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на Радев - аватари на социалистите и протестърите

На пръв прочит познати лица, премиер, за който всички коментират, че е диалогичен и очаквания да се продължи акцентът към социалната политика. Така ли е коментира политологът Цветанка Андреева в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив. 

"Поне такъв е знакът. Има тревога за икономическото състояние, за тежката зима, която предстои, поне по внушение на всички политици, така че изборът на човек, който е ангажиран със социално дело и дейности е определено знак, който президентът търси, за да успокои обществото. Дали това ще се случи като конкретика на служебната власт, предстои да видим, но поне заявката в сферата на социалноикономическата проблематика е такава" - каза в разговор с Елена Крушкова политологът.

"Фактът, че президентът прави четвърти служебен кабинет и още повече, че анализаторите се опитваме да разчетем политическата заявка, която Румен Радев дава чрез състава на кабинета си, е достатъчно показателен, че самият президент отдавна е надхвърлил правомощията, които конституцията му надписва и самият той е политически стратег, политически играч. Така че наистина със състава си на кабинета и с речта, която произнесе вчера, определено Румен Радев атакува първо БСП И второ- "Продължаваме промяната" . Той ни показа един кабинет от клонинги, даже аватари , както на социалистите , така и на "протестърите" . В неговия кабинет има човек, който е уволнен от самата Корнелия Нинова. Сега е посочен да я наследи в нейното ведомство. Ставаме свидетели на битка между Радев и Нинива и от друга страна- между президента и "Продължаваме промяната" за сърцата на центристко-либералния вот. Докато Корнелия Нинова реагира много бързо, много остро на тези атаки, Кирил Петков остана странно безмълвен пред критиките. Според мен той загуби, защото доста неадекватно нападна ГЕРБ, а проблемната фигура за него е Румен Радев" - анализира Андреева.

"Неслучайно акцентите бяха поставени върхи енергетиката и отбраната. Неслучайно Румен Радев произведе двата основни лозунга - сигурност и неутралитет. Това са думи, които при състояние на война, която имаме съвсем близо до нас, са подкрепа за Путин. Нетралитетът означава подкрепа за режима на Кремъл. А сигурност при доставките- това означава обвързване отново с "Газпром". Това са двете послания на президента. Виждаме промяна на курса на антируската политика на Кирил Петков и нещо повече- смяна на курса на евро-атлантическото мнозинство, което в парламента се задейства и по тежкия казус с Украйна, и по казуса с Македония. Виждаме чисто идеологически сблъсък"- добави още тя.

Онтосно предстоящата предизборна кампания политологът коментира, че умните лидери ще направят така, че да говорят не само на избирателите си, а да говорят по между си.

Цялото интервю с Цветанка Андреева от предаването "Точно днес" може да чуете в прикачения звуков файл.    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50