Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният театър посреща Софийската опера и балет

Софийската опера и балет гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с емблематични спектакли от три жанра. Старт на гастрола ще бъде даден на 6-ти и 7-ми август с един от най-търсените и представяни на световните сцени мюзикъли „МАММА МIА“ с музика и текст  на Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Директорът на операта и режисьор на спектакъла на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който е единствен притежател на авторските права предоставени от легендарната музикална фирма в България, подчерта, че не само нашата, но и чуждестранната публика ще може да получи ново и различно усещане за театралността на песните на АББА, втъкани в драматургията на актьорските взаимоотношения на база на либретото на великите песни.

Оперното представление „Кармен“ на Жорж Бизе, ще бъде представено на 15 август. Акад. Карталов  уточни, че в режисьорския си подход е следвал визията на внушение, което да бъде част от традицията и културата на античния и на японския театър,  вече бурно адмирирано от публиката по време на осемте представления  на Софийската опера в Япония. „Този прочит на музикалната драматургия концентрира характера на Античността и проекцията й върху характера и самотата на главната героиня“, казва режисьорът Пламен Карталов.

Бляскавият спектакъл на балета „Хиляда и една нощ“ на Фикрет Амиров идва на сцената на Античния театър на 16 август непосредствено след гастрола на нашите водещи балетисти Марта Петкова и Цецо Иванов в Мариинския театър в Санкт Петербург. По думите на акад Пламен Карталов, публиката в Пловдив ще има възможност да види  едно истинско балетно бижу, което блести със своята ориенталска екзотика и ще остави без дъх дори най-претенциозния зрител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11 .05. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Лев Толстой. Изповед. Ако човек живее, той все в нещо вярва. 138 стр., тв. к., ок. 3А, Кръг, 2024. Константин Петканов. Индже войвода. 272 стр., 4А, Сдр. „Българска история“, 2024. Брижит Жиро. Живей..

публикувано на 13.05.24 в 10:26

Започва фестивал, посветен на Борис Христов

С концерт „Мадригалът – пищност и благородство“ на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев в зала „Съединение“ започва фестивалът, посветен на 110-та годишнина от рождението на Борис Христов.  Инициативата е на Регионалния исторически музей-Пловдив в партньорство с Националния музей “Борис Христов“-София по случай..

публикувано на 13.05.24 в 07:18

"Пойни птици" - новата книга на Владислав Христов

За война в Украйна и за стиховете посветени на нея и птиците, говорим в програма "Точно днес" с поета Владислав Христов . Стихосбирката му " Пойни птици " ще има премиера тази седмица, на 15 май в София, и през юни на "Пловдив чете". Книгата с печата на "Ерго" ще представят Виолета Кунева и доц. д-р Людмила Миндова. С участието на автора Владислав..

публикувано на 13.05.24 в 05:55

Днес е Томина неделя, завършва Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица.  В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 07:33

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55