Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

| обновено на 04.08.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да изпращате и сигнали за нередности.

„Много е важно хората да подават сигнали, за да може не само ние като доброволци да помогнем, но и за да можем да сезираме Общината и нейните структури, и да предотвратим инциденти. Освен това, още преди да стартираме масовата акция по почистване, направихме една кръгла маса, събрахме мнения от граждани, какво да се направи и какво да се възстанови. Много е важно, първо да се чуе гледната точка на гражданите и след това да влезем, и да възстановим“, казва Любомир Чакъров, част от доброволческата инициатива.

Общинско предприятие „Паркове и градини“ подпомага доброволците. Тази събота и неделя, на 6-ти и 7-ми август, точно в 8 сутринта, стартира поредният етап от доброволната акция. Сборният пункт е на бариерата на входа на основната, централна, алея. Става дума за бариерата откъм жп линията, до квартал „Христо Смирненски“.

"Забравеният парк" на Младежкия хълм е наше много старо историческо и културно наследство. Той е строен през 1949-та година, от бившата комунистическа система, изцяло с бригадирски труд. Тогава се е провеждало и бригадирското движение в България, и нещата са се случили изцяло с младежки труд. След това, част от парка е останала недовършена. Има алеи, които са останали недовършени, нямат настилка, нямат паваж, но са очертани с бордюри. По-голямат част от него е прекрасен каменен монумент, който е не по-различен от това, което имаме като строеж на Бунарджика. Много години наред, това нещо е оставено абсолютно безстопанствено, превзето от природата. Ровейки в тръните, листата, почвата, под почвата, с много разкопаване се оказа, че намираме парка в идеално състояние. Той е каменен, зидовете са здрави, стълбищата са прекрасни. Само трябва да се извади на повърхността и ние се заехме с тази задача“, разказва Стоян Стоянов.

За някои от доброволците, тен сe хваща най-добре на Младежки хълм. Любомир Чакъров споделя този ентусиазъм. Всъщност, според него, най-важното нещо, което е било свършено е да се покаже, че когато гражданите искат на променят средата, в която живеят не трябва да чакат някой друг да го направи. Те трябва сами да се заемат с това и да дадат добър, личен, пример. 

Затова и моето участие в тази акция беше, че видяхме Стоян, който има огромното желание да направи нещо и го подкрепихме. Той казва тежък физически труд, ние му казваме почивка, защото като ни видят и ни питат откъде имате този прекрасен тен, на кое море сте били, ние казваме на Младежки хълм. Това, което се случи до момента е, че почистихме две незаконни сметища с пластмасови бутилки на самия Младежки хълм, възстановени бяха спирките, които бяха надраскани с графити, неприлични знаци и други подобни. Единият кантон беше възстановен, изцяло с доброволчески труд и изцяло за сметка на доброволците. Вече получихме и първата идея как би изглеждала спирка „Снежанка“. Тя ще бъде изрисувана от по-големите, след което дечица ще оцветят по контурите, които са изрисувани. Близо два километна и нещо алеи, вече, са почистени“, допълва Любомир Чакъров.

Още за инициативата и предстоящите дейности, Стоян Стоянов и Любомир Чакъров разказват в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте, в прикачения файл.
Още от категорията

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив. „Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит. Огромна част от политическите..

публикувано на 09.08.22 в 10:39

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид

Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са..

публикувано на 09.08.22 в 08:02

Служебното правителство е излишен инструмент

Инструментът служебно правителство е излишен и той трябва да отпадне като част от системата на управление. В същото време той показва, че България се управлява от един тесен семеен кръг. Тази теза защити политическият анализатор Христо Панчугов  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „В служебното правителство е пълно само и..

публикувано на 08.08.22 в 11:23

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“. Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август. „Средства за пътя има,..

публикувано на 08.08.22 в 10:41

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за..

публикувано на 05.08.22 в 11:54