Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава акцията за спасяване на "Забравеният парк"

| обновено на 04.08.22 в 16:58
Снимка: Личен архив

Всичко започва преди 5 седмици с едно видео, на Стоян Стоянов, публикувано във Фейсбук. Много неща са свършени, към днешна дата и още много очакват вниманието на доброволците, будни пловдивчани, които се организират чрез фейсбук групата „Да спасим Младежкия хълм в Пловдив“. Чрез тази фейсбук група освен, че може да се свържете с тях, може да изпращате и сигнали за нередности.

„Много е важно хората да подават сигнали, за да може не само ние като доброволци да помогнем, но и за да можем да сезираме Общината и нейните структури, и да предотвратим инциденти. Освен това, още преди да стартираме масовата акция по почистване, направихме една кръгла маса, събрахме мнения от граждани, какво да се направи и какво да се възстанови. Много е важно, първо да се чуе гледната точка на гражданите и след това да влезем, и да възстановим“, казва Любомир Чакъров, част от доброволческата инициатива.

Общинско предприятие „Паркове и градини“ подпомага доброволците. Тази събота и неделя, на 6-ти и 7-ми август, точно в 8 сутринта, стартира поредният етап от доброволната акция. Сборният пункт е на бариерата на входа на основната, централна, алея. Става дума за бариерата откъм жп линията, до квартал „Христо Смирненски“.

"Забравеният парк" на Младежкия хълм е наше много старо историческо и културно наследство. Той е строен през 1949-та година, от бившата комунистическа система, изцяло с бригадирски труд. Тогава се е провеждало и бригадирското движение в България, и нещата са се случили изцяло с младежки труд. След това, част от парка е останала недовършена. Има алеи, които са останали недовършени, нямат настилка, нямат паваж, но са очертани с бордюри. По-голямат част от него е прекрасен каменен монумент, който е не по-различен от това, което имаме като строеж на Бунарджика. Много години наред, това нещо е оставено абсолютно безстопанствено, превзето от природата. Ровейки в тръните, листата, почвата, под почвата, с много разкопаване се оказа, че намираме парка в идеално състояние. Той е каменен, зидовете са здрави, стълбищата са прекрасни. Само трябва да се извади на повърхността и ние се заехме с тази задача“, разказва Стоян Стоянов.

За някои от доброволците, тен сe хваща най-добре на Младежки хълм. Любомир Чакъров споделя този ентусиазъм. Всъщност, според него, най-важното нещо, което е било свършено е да се покаже, че когато гражданите искат на променят средата, в която живеят не трябва да чакат някой друг да го направи. Те трябва сами да се заемат с това и да дадат добър, личен, пример. 

Затова и моето участие в тази акция беше, че видяхме Стоян, който има огромното желание да направи нещо и го подкрепихме. Той казва тежък физически труд, ние му казваме почивка, защото като ни видят и ни питат откъде имате този прекрасен тен, на кое море сте били, ние казваме на Младежки хълм. Това, което се случи до момента е, че почистихме две незаконни сметища с пластмасови бутилки на самия Младежки хълм, възстановени бяха спирките, които бяха надраскани с графити, неприлични знаци и други подобни. Единият кантон беше възстановен, изцяло с доброволчески труд и изцяло за сметка на доброволците. Вече получихме и първата идея как би изглеждала спирка „Снежанка“. Тя ще бъде изрисувана от по-големите, след което дечица ще оцветят по контурите, които са изрисувани. Близо два километна и нещо алеи, вече, са почистени“, допълва Любомир Чакъров.

Още за инициативата и предстоящите дейности, Стоян Стоянов и Любомир Чакъров разказват в предаването „Вход свободен“. 

Чуйте, в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17