Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политиците имат нужда от ново човечество, то идва до 10 години

"Всички партии, които са на власт, опитват да направят "нещо добро" и тъкмо да им се получи, все не става и правят големи глупости, които стоят като паметник на наглостта не една година, а десетилетия. И затова говорим от много години насам за просташка култура, образование, бит и накрая - за прости гласоподаватели, на които партиите им били виновни за закопаването на народа. В същото време обаче самите политици във взаимоотношенията си с хората не поемат отговорността и ако на едно общество му е присъщо, да бъде малокултурно, то онези, които са излъчени от него, трябва, освен да бъдат същите, и да поемат отговорност. Ние сме такива, каквито сме и причината за това е в столетията назад". Това заяви психолингвистът Стела Богомилова.

По думите й, политиката е властта. Но има различни политици. Когато властта прекали с търпението на народа, се стига до политици от друг тип характер като Ботев и Левски. 

"При отварянето на някакви компроматни кореспонденции и чужди тефтерчета днес какво  наднича оттам?  А какво наднича  от тефтерчето на Левски?!  Спомнете си предсмъртното му писмо към "байовците". Слагат ти въжето, но той говори за Отечество, за идеали, за свобода, за опасности  и бунт. Словото му е просто, думите - ясни, семето пада в сърцата на хората, както е казал поетът и тогава се случват неща, каквито никога повече не се случват".

Политиците плашат хората, защото езикът и мисленето са свързани. Не може да се говори с иронични, скалъпени клевети и недоказани обвинения. 

"Въпреки цялата омраза към политиканстването обаче, въпреки това, което пише в тефтерчетата и компроматите, хората все още продължават да мислят, че политиката е престижна работа. Знаят, че когато си политик, ще получаваш много, много безплатни неща, които са скъпи за обикновените хора и още - скъпа заплата. Това е като история за  яйцето и кокошката. Не знаем откъде се завърта порочният кръг - дали хората са наивни  и омерзени и търсят огледален образ на себе си или са толкова уморени, че не искат да разсъждават."

Хората са привикнали с лъжи, наизустени думи и това води до необходимостта да префокусираме - не към политиците, а към обществото. 

"По-скоро политиците имат нужда от ново човечество. Сега идва хора от генерация с когнитивно нетърпение. Социалните мрежи правят хората напрегнати, говорът им е телеграфен, като че ли грешките им в едно 5-минутно слово са 500 пъти повече от едно 5-те грешки в 5-часово слово на Тодор Живков. 

Няма ги написаните доклади, нито ораторите, но когато има скъсана връзка между частните писачи на текстовете на политиците и произносителите им, а след това - и на ай ти специалистите, които ги обработват,  за да стигнат до таргет групите, няма как да не настане умора, досадяване и недоверие".

Богомилова обаче е категорична, че до 10-12 години ще станем свидетели на носителите на нов тип култура. "Идва едно поколение на най-малките - деца мълчаливи, по-вглъбени и много чисти. Следя  професионално от 40 години промяната в психиката, в говора,  в ценностната система  и това действивително е така".

Интервюто - звуковия файл: 


Още от категорията

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив. „Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит. Огромна част от политическите..

публикувано на 09.08.22 в 10:39

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид

Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са..

публикувано на 09.08.22 в 08:02

Служебното правителство е излишен инструмент

Инструментът служебно правителство е излишен и той трябва да отпадне като част от системата на управление. В същото време той показва, че България се управлява от един тесен семеен кръг. Тази теза защити политическият анализатор Христо Панчугов  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „В служебното правителство е пълно само и..

публикувано на 08.08.22 в 11:23

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“. Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август. „Средства за пътя има,..

публикувано на 08.08.22 в 10:41

Ако има газова криза, ще има и потребителска

„Ако влезем в газова криза ние ще влезем в една кризисна спирала, която ще доведе до токова криза, но и до потребителска криза. Тогава наистина е твърде възможно животът в страната да се блокира, защото това е логистика, домакинства“. Тази теза защити експерт по национална сигурност и политолог Искрен Иванов в предаването „Точно..

публикувано на 05.08.22 в 10:17