Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

| обновено на 08.08.22 в 14:10
4
Снимка: Кремена Данева, БНР

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. 
Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха присъстващите с турски шербет.  

Според традицията на този ден мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си, независимо дали са християни или мюсюлмани. Ашуре означава 10, а празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем, който е първият месец по мюсюлманското летоброене, каза зам. главният мюфтия Бейхан Мехмед  "

"Подходящо е именно от Пловдив, където всички етноси живеят в хармония от векове, да се отправя и посланието на днешния ден, а то е за толерантност и подпомагане“, изтъкна от своя страна генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. 

От майсторите на ашурето жителите на Пловдив научиха, че то става бавно. Всяка една от множеството съставки, сред които жито, фасул, нахут, сушени плодове се приготвя отделно, а после всичко се смесва , но за да е вкусно. 

Освен раздаването на ашуре, пред Джумая джамия беше изпълнен от единствения дервиш в България –  пловдивчанинът Васил Тосев, ритуалът СЕМА.

"Денятн на ашурето" се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова събитие е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. 

В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева. „Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. 


Галерия

Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата от..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли за..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39