Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив


Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като осем нови портрета се представят за първи път пред публика.

Артистът от десет години твори в Париж в един от най-трудните жанрове на изящното изкуство - портретурата. Той е признат майстор на поетичния колаж. Чрез поетичните имена на картините си и символиката в тяхната материя, артистът рисува магията на човешката душа.

Мартин Джачков е роден в Ловеч, където завършва езиковата гимназия. след което го приемат в клас за пластични изкуства в град Монпелие. В цяла Франция има само 4 подобни класа, за всеки от които ежегодно кандидатстват по 25 000 души. Той е един от 20-имата, които приемат. Първото поприще на българския артист е модният дизайн.

В Монпелие създава своя марка - "Джачков", просъществувала активно 4 години, през които изгражда своя клиентела с редица известни имена. Мартин работи само с кожа и създава облекла уникат. Марката "Джачков" достига до дефилета в Лондон и Париж, а сред клиентите му е Летисия Холидей - бившата съпруга на покойната френска легенда в рокендрола Джони Холидей.

Всичко е тук, събрано в милиарди парченца хартиени образи. Българските рози, в които потъва автопортрета "Има един Мартин", Айфеловата кула и магията на нощта в портрета "Черен пипер", плът oт мраморни образи на Пиета и рисунки на Пикасо, заключени в кожения корсет на тялото на портрета "Увиснал в невъзможен траур", красотата на безсмъртие в портрета "Туритопсис", белези, глад и невинност в картината "Гладен и свят" и много други. Ако други художествени творби изискват време, за да бъдат усетени и разбрани, то картините на Мартин Джачков не дават покой на окото щом те попаднат в него.

Мартин Джачков разказва:

Искам моите картини да дишат, а публиката да остане без дъх. Пред бялото платно съм на война, сякаш жив човек стои под водата на река и трябва да го видя. Но водата ту блести, ту залива го на по-дълбоко и после пак го виждам ясно. Когато не мога да го видя физически, виждам най-добре душата му с моята душа.

И тогава имам чувството, че хартията вали по платното като вода.

Капка по капка и образ по образ. В процеса на работа се стремя да стигна до момент на такъв разгар, в който мога да загубя представа за всички техничности и да подчиня очите си на това, което виждам с душата ми.


Експозицията може да бъде видяна от 8 до 31 август пред бившата сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов", а след това 19 септември до 2 октомври на алеята до фонтан "Деметра" в Цар Симеоновата градина.

Интервю с твореца може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художествен факултет чества юбилей с изложба в "Капана"

Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ чества 50 години с изложба в галерия „Капана“. Представителната експозиция е озаглавена „В новото време с ново лице“ и представя някои от най-добрите студентски дипломни работи през годините, както и творби на действащи преподаватели. Тя..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43