Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътните и ВиК ремонти трябва да вървят заедно

Пътните и ВиК ремонтите трябва да вървят заедно. Тази теза защити новият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев в предаването „Точно днес“.

Поводът беше блокираният от протестиращи път за Рудозем, за който стана ясно, че след 12 години най-накрая има осигурени пари за ремонт и той ще започне през август.

„Средства за пътя има, но не и за подмяна на водопровода, който попада в обсега на ремонта. Ако така бъде изпълнен ще направим една българска работа – първо ще положим асфалт, а след това ще разкопаем за тръбите, когато се осигурят средства.  Затова ще настоявам правителството да осигури тези средства. Необходими са 3 млн. лв.“, коментира  Сабрутев.

Той подчерта още, че пътната инфраструктура в областта е едно голямо предизвикателство, защото тук има само автомобилни пътища и липсва какъвто и да е друг транспорт.

 По думите на Стефан Сабрутев през последните години е имало забавяне на ремонти в областта. Областният управител даде пример:

„Имаме едно свлачище на над 5 години, което още не е почнало да се строи. Има избран изпълнител, подизпълнител, преведени аванси и дотам.

Все пак не мога да отрека, че текат доста ремонти по републиканската пътна мрежа. Най-сериозният от тях, съответно с най-голяма стойност, е Соколовци – Баните. Има и други включени участъци, които тепърва предстоят да започнат.

Когато бях областен управител ние успяхме да включим обходния път на Чепеларе в ОП „Транспорт“ за 2022 – 2027. Трябваше АПИ да изберат изпълнител. Това е участъка, с който най-бързо можем да се справим“, каза Сабрутев.

Според него заради скока на енергоносителите и строителните материали е възможно част от обектите да бъдат отказани от строителите, ако държавата не анексира договорите им.

Основните приоритети на Стефан Сабрутев като областен управител ще са организирането на честни избори и осигуряване на зимно поддържане. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08