Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид


Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са недостатъчни и мерките.

Той подчерта, че има много хора, които не си правят тест, защото някои от тях дори нямат възможност. В момента личните лекари  не могат да издават направления за безплатен тест, каквато възможност имаше преди месеци. Лекарят е категоричен, че направлението за пулмолог, който може да назначи безплатен ПСР, на практика не работи, защото първо няма достатъчно специалисти и второ това крие допълнителен риск за разпространяване на заразата сред останалите пациенти и сред лекарите.

Семейният лекар призова отново болните или тези със симптоми да не бързат веднага да  ходят при лекаря си, а първо да се консултират по телефона. По този начин ще предпазят останалите пациенти в чакалните и няма да се смесят потоците болни.

" Минаха две години от началото на епидемията, но хората все още не разбират, че когато имат кашлица, хрема и температура не трябва да идват при лекаря си или да ходят, където има много други болни. Трябва първо да се обадят по телефона, за да им бъде обяснено какво да направят и къде и как да бъдат прегледани", каза  д-р Цигаровски и призова в ефир при съмнение за инфекцията първо да потърсят консултация по телефона.

Според него сериозен проблем е и фактът, че масово не се спазват мерките и не се носят маски дори в болниците и коридорите на поликлиниките. 

Д-р Цигаровски предполага ,че скоро може да се наложи да се върнат ковид зоните и зелените коридори, но трябва да има точна статистика за заболелите.

Категоричен е, че е необходимо е да се вземат съответните правилни решения от страна на здравните власти.

Общопрактикуващият лекар сподели, че в момента дори не знаем кой вариант на вируса доминира, защото няма достатъчно изследвания. По думите му има хора, които се разболяват по няколко пъти, но го прекарват по-леко.

" След като минат три, четири, шест месеца имунитета спада.  Имал съм случаи през месец и половина хора да боледуват, но ставаше въпрос за изкарали Делта през декември и Омикрон ги повтори в началото на година. Ако Омикрон е доминиращият вариант, чак такива повтаряния през месец и половина са малко възможни да се случат. Но всичко е възможно, затова обърнете се към лекар", категоричен е д-р Цигаровски.

Цялото интервю и още съвети може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24