Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има скрита заболеваемост и се изкривява статистиката за ковид


Поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките коментира в програма "Точно днес"  д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар и председател на Районната лекарска колегия в Пловдив. По думите му болните от коронавирус се увеличават всеки ден, като голяма част от тях не попадат в официалната статистика, а когато тя е неточна, то са недостатъчни и мерките.

Той подчерта, че има много хора, които не си правят тест, защото някои от тях дори нямат възможност. В момента личните лекари  не могат да издават направления за безплатен тест, каквато възможност имаше преди месеци. Лекарят е категоричен, че направлението за пулмолог, който може да назначи безплатен ПСР, на практика не работи, защото първо няма достатъчно специалисти и второ това крие допълнителен риск за разпространяване на заразата сред останалите пациенти и сред лекарите.

Семейният лекар призова отново болните или тези със симптоми да не бързат веднага да  ходят при лекаря си, а първо да се консултират по телефона. По този начин ще предпазят останалите пациенти в чакалните и няма да се смесят потоците болни.

" Минаха две години от началото на епидемията, но хората все още не разбират, че когато имат кашлица, хрема и температура не трябва да идват при лекаря си или да ходят, където има много други болни. Трябва първо да се обадят по телефона, за да им бъде обяснено какво да направят и къде и как да бъдат прегледани", каза  д-р Цигаровски и призова в ефир при съмнение за инфекцията първо да потърсят консултация по телефона.

Според него сериозен проблем е и фактът, че масово не се спазват мерките и не се носят маски дори в болниците и коридорите на поликлиниките. 

Д-р Цигаровски предполага ,че скоро може да се наложи да се върнат ковид зоните и зелените коридори, но трябва да има точна статистика за заболелите.

Категоричен е, че е необходимо е да се вземат съответните правилни решения от страна на здравните власти.

Общопрактикуващият лекар сподели, че в момента дори не знаем кой вариант на вируса доминира, защото няма достатъчно изследвания. По думите му има хора, които се разболяват по няколко пъти, но го прекарват по-леко.

" След като минат три, четири, шест месеца имунитета спада.  Имал съм случаи през месец и половина хора да боледуват, но ставаше въпрос за изкарали Делта през декември и Омикрон ги повтори в началото на година. Ако Омикрон е доминиращият вариант, чак такива повтаряния през месец и половина са малко възможни да се случат. Но всичко е възможно, затова обърнете се към лекар", категоричен е д-р Цигаровски.

Цялото интервю и още съвети може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю..

публикувано на 27.03.24 в 10:22

ПП-ДБ веднага ще върнат втория мандат, целта е избори 2 в 1

„На теория има още цели два мандата. На теория има възможност за преговори, най-малко една седмица между втори и трети мандат, и после още много време при довършване на третия, но всичко това е на теория. На практика след заявките на политическите сили, днес вторият мандат ще бъде върнат. Президентът по най-бързия начин ще връчи третия, който..

публикувано на 27.03.24 в 10:04