Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

| обновено на 09.08.22 в 14:16

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души, а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души. 

Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2 възрастни. Сред хоспитализираните 21 деца няма на интензивно лечение. 

250 са новите случаи през изминалите 24 часа, но според личните лекари болните са много повече от тези които се регистрират. Според д-р Георги Цигаровски това води до неточна статистика.  Проблем е че в  момента личните лекари  не могат да издават направления за безплатен тест, каквато възможност имаше преди няколко месеца.  

Друг проблем е че хората не носят маски и д-р. Цигаровски призовава, за да не се сместват потоците,  хората със симптоми първо да потърсят консултация по телефона. 

Общопрактикуващият лекар сподели, че в момента дори не знаем кой вариант на вируса доминира, защото няма достатъчно изследвания. По думите му има хора, които се разболяват по няколко пъти, но го прекарват по-леко. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29

Верижна катастрофа затапи за час движението на Скобелева майка

Верижната катастрофа затрудни движението в участъка между пътен възел Скобелева майка и разклона за село Скутаре.  Сигналът беше получен около 12.15 ч.,  когато последователно са се ударили 3 автомобила. При сблъсъка няма пострадали.  Докато полаите обработваха мастопроишествието на около 100 метра е възникнала друга катастрофа. Ударили са се две..

обновено на 22.07.24 в 13:02