Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка хубава рецепта започва с любопитството

Готвачите отбелязват професионалния си празник

Днес- 10-и август, е професионалният празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - техен покровител и закрилник.

Шеф Румен Москов в предаването "Точно днес" разказа за предизвикателствата, пред които е изправен бранша им във време на енергийна, икономическа и здравна криза. 

Според него в момента ситуацията не е лоша за бизнеса, защото е лято, има много клиенти, но съвсем скоро ще трябва да бъде отговорено на въпросa как секторът ще работи в затворени помещения, когато се наложи летните градини да затворят.  

" Дори информация за повече заболели, респективно - за по-малко,  се отразява на клиентопотока. И да няма рестрикции от властите, самите клиенти не искат да седят дълго време в затворени помещения. Притесняват се. Изискванията за сертификатите също се отразиха много негативно. Трябваше да освободим и част от персонала, за да оцелеем " -  коментира в интервюто за Радио Пловдив готвачът.

" Работата е там, че неизвестната ситуация с газа, която пряко ще ни засегне, също цялата икономическа криза, няма да се отразят никак добре на нашия бизнес" - заяви Москов.

Относно това как държавата би могла да подкрепи бранша, шеф готвачът каза, че е едва ли има рецепта и не е икономист, за да бъде категоричен кое е най-правилното, но ако общините например биха могли да се откажат от тротоарното право, което им се плаща от ресторантьорите, за времето, в което се налага да се справят с трудностите, породени от множеството кризи, това би била огромна помощ.  

На въпроса какво би искал да чуят колегите му в днешния празничен ден, Румен Москов отговори:

"Имаме страхотна професия. Да продължават да я работят с любов, с компетентност, да се интересуват, да любопитстват. Всяка хубава рецепта започва с едно елементарно любопитство. Пожелавам им да работят в тази посока. "

Цялото интервю на Христина Йорданова с Румен Москов може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50