Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тройният убиец от Рогош остава в ареста

| обновено на 10.08.22 в 14:28

Николай Христов, тройният убиец от Рогош, остава в ареста.  Припомням, че на  6 август в село Рогош  той  застреля с незаконна едрокалибрена пушка трима свои роднини.

Жертвите са неговият чичо, на 71 години, и синовете му, на 49 г. и 43 г.

На първото съдебно заседание след убийството нямаше изненадващи обрати. С оглед общоизвестните обстоятелства, пледоарията на прокурора бе кратка, понеже към момента фактите и доказателствата за станалото се считат за първоначално изяснени.   Затова представителят на държавното обвинение просто цитира  законовите параграфи и алинеи, обуславящи изискването за налагане на най-тежката мярка – „Задържане под стража“.

Донякъде учудващо обаче, адвокатът на убиеца настоя съдът да му наложи по-лека мярка – „домашен арест“. Така защитата опита да разбие тезата на обвинението, че Николай Христов всъщност е бил агресивно провокиран. 

Според адвоката, той е бил вероломно нападнат с железни пръти от собствените си роднини, решени да го пребият.  Силно уплашен от кръвожадните им намерения, мъжът се залостил в своята част на къщата, но нападателите щурмували защитните прегради, изпотрошили прозорците и започнали да разбиват  входната врата в опита си да го докопат. Николай Христов се бил барикадирал в стаята с малката си дъщеря и в силен стрес пред лицето на смъртната заплаха, инстинктивно  грабнал скритата наблизо пушка. След което бързо стрелял три пъти по чичо си и братовчедите, без дори да се цели, подчерта адвокатът. По някаква фатална случайност обаче, и трите изстрела попаднали смъртоносно в нападателите. 

След края на екшъна, Николай уплашен грабнал жена си и детето си и всички се укрили в къщата на майка му. После сам повикал полицията и направил пълни самопризнания.

Тази драматична картина описа адвокатът на тройния убиец, лансирайки ненатрапчивото внушение, че стрелецът всъщност се е защитавал от смъртоносното нападение срещу него и детето му.  Затова защитата поиска мъжът да бъде въдворен само под домашен арест.

В реплика на тази теза  обаче, прокурорът припомни, че след първите три  безотказно точни изстрела, повалили на място роднините му,  Николай е презаредил и изпратил още два куршума в падналите тела.

В дадената му последна дума, самият стрелец  безучастно заяви на съдебния състав краткото: „Каквото решите – това!“.  

Без колебание магистратите прецениха, че на този етап няма друга подходяща мярка освен „Задържане под стража“ и изпратиха тройния убиец в ареста.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване, при намерение на защитата – следващия четвъртък, 18  август.

До фаталната развръзка се стигна  миналата събота вечерта, в ромската махала на Рогош. След дългогодишен спор за имот тогава  Николай Христов и роднините му отново се скарали, скандалът ескалирал и тримата нападнали Николай с колове.  Тогава той ги застрелял с незаконната си пушка.

Христов е обвинен и за притежаване на незаконното оръжие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27