Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако ПП и ДБ се коалират, ГЕРБ няма да спечелят

Ако „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се коалират за изборите ГЕРБ няма да са първа политическа сила каквито са нагласите на хората към днешна дата според последните ни социологически проучвания. Това коментира социологът Добромир Живков в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Проучването сочи, че при избори днес в парламента ще влязат 6 партии. Първи ще са ГЕРБ – СДС, следвани от ПП, ДПС, „Въздраждане“ и ДБ. Това означава, че НС би било по-малко фрагментирано от това, което си отиде, тъй като две партии ще са под чертата – ИТН и „Български възход“.

“Има обаче една неизвестна - евентуалната коалиция между ПП и ДБ, защото това е събитие, което може да преразпредели в по-сериозен мащаб политическите сили. Евентуална такава коалиция би излъчила вероятно победител.

За да се случи това обаче е важно и двете страни да влязат в коалицията с желание, мотивация и с опит да покажат висока коалиционна култура.

Това означава да минат през няколко изпитания – от уточняване на листите с кандидат-депутатите  през конкретни управленски политики и ясен механизми за взимане на коалиционни решения, което не го видяхме в кабинета Петков.

В кабинета Петков не бяха установени механизми как такъв тип противоречия да бъдат преодолявани”, коментира Добромир Живков.

Той добави още, че измереното в момента минимално отстъпление от ПП, ако се явят с ДБ на избори, не означава загуба на избиратели. Причината е, че тези хора са самодекларирали, че все още не са решили, т.е. може голяма част от тях да се върнат, виждайки добре работещ механизъм между партньори.

“Това е стартова позиция, по време на кампанията резултатите със сигурност ще претърпят промени.

Очевидно е, че във всеки случай разделението в парламента ще остане и това е възможно да доведе до невъзможността на съставяне на следващо устойчиво правителство, до кабинет с малко по-дълъг хоризонт. Стигнем ли до такъв резултат изходът е ясен – изборен цикъл.

За съжаление, това води до риск да не се взимат най-добрите решения. Има разбира се, и известни ограничения в работата на служебните правителства, които би следвало да управляват в такива междинни периоди”, заяви Живков.

Според него увеличението на песнсиите ще повлияе положително на вота по-скоро на „Продължаваме промяната“, отколкото на БСП.  Живков отбеляза още, че БСП стои относително стабилно.

„Не виждаме драстични сътресения, въпреки изнасянето на голяма част от вътрешно-партийната опозиция в полето на сегашния служебен.

Очаквам предизборната кампания да не е много чиста, да се вадят компромати в различни посоки.Ако източникът на такъв тип компромати е служебният кабинет е жалко. 

Виждаме, че дори президентът очертава едни по-широки граници на служебния кабинет, а това е реална намеса на президента в борба, което не би следвало да се случва.Не е работа на служебния кабинет да прави ревизии”, заяви Живков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28