Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Калофер започва празникът на дантелата

| обновено на 13.08.22 в 14:36

С множество прояви от днес в Калофер започва празникът на дантелата.

Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода си у нас международна научно-практическа конференция „Дантелното изкуство – минало, настояще и бъдеще“.

В неделя на площадката ще се проведе музикалното събитие „JaZz & Дантели“, а тази година секстетът Милица Гладнишка и Михаил Йосифов ще представи „Еуфурия“ от джаз, егрийни, весели оперни аранжименти и авторска музика.

Кулминацията на празника на дантелата в Калофер е на Голяма Богородица, 15 август. След сутрешната литургия са организирани изложби от външни и класически модели совалкова Дантела и Базар. За поредна година майсторки ще демонстрират изграждането на уникалното фино плетиво. 

Галерия

Още от категорията

„Пловдив и социализмът“ - в днешните Духовни маршрути

Разказ за Пловдив и социализма през погледа на литературата и историята предлага на пловдивчани и гостите днешният трети вектор от есенното издание  „Духовни маршрути в Пловдив 2022“.   Д-р Стефан Шивачев и доц. д-р Младен Влашки предлагат любопитен маршрут „Пловдив и социализмът“, интересен поглед през литературата и историята.  Обект на..

публикувано на 25.09.22 в 08:59

В "Срещите" разговор за чудовището на властта

Тази събота гост на"Срещите" е писателят Владимир Зарев. С него ще говорим за властта.  За този инстинкт- често пъти неосъзнат, но основен двигател на всичките ни стремежи и действия! Или както казва писателят: "Във всеки от нас дебне едно чудовище, чудовището на властта".  Слушайте, интересно е.

обновено на 24.09.22 в 09:11

Галин Никифоров с нов роман "Черна светлина"

През септември излезе новият роман на писателя Галин Никифоров . Той избра да го нарече „ Черна светлина “. Сюжетът е по темите за отмъщението и изкуплението на един баща. Писателят определи като основна линия, тази за човечността – тя е търсена в книгата.  Това е роман за бащинството, за провала и за загубата.  Галин Никифоров е..

обновено на 23.09.22 в 13:52

"22 мига" - изложба на талантливите Аделина и Десислава

Аделина Васева и Десислава Заваринова са млади, красиви и много талантливи пловдивски художнички. Съвместната им изложба "22 мига" представя толкова на брой картини, които огряват пространството на бар 'Контрабас". Едновременно различни и съчетаващи се, творбите на Аделина и Деси привличат с много цвят, емоция и уловени мигове!  Аделина Васева и..

публикувано на 23.09.22 в 13:30

Започва международен фестивал за късометражно кино

13-о издание на международния фестивал за късометражно кино и видео-арт „Фасада Видео Фестивал“ стартира на Лапидариума в Стария град.  Инициативата на Сдружение „Изкуство Днес“ включва 36 творби от 17 държави – от Европа, Азия и Австралия, сред които Франция, Италия, Португалия Испания, Великобритания, България, Тайлланд, Казахстан, Русия,..

публикувано на 23.09.22 в 09:24