Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биологът Богомил Пешев за паметта и забравянето

| обновено на 14.08.22 в 11:22

„Блажени са онези, които забравят,“ казва Ницше. Историята разказва, а науката потвърждава, че е прав поне от еволюционна гледна точка. Забравянето поддържа баланса между способността ни да формираме детайлни спомени за средата и да генерализираме, извличайки сходствата между различни ситуации. То е ключово за моделирането на поведението на човека.

"Тук е време да разбием това клише, че паметта е нещо като перфектен дневник за минали събития, нещо като склад за информация, която е добре фиксирана. По- скоро паметта и динамична и тя е повече за бъдещето, отколкото за миналото. Ние използваме тази информация, която складираме в паметта си, за да градим поведение. От тази гледна точка, със сигурност не всичко, което преживяваме в ежедневието си има някаква адаптивна стойност и може да подобри функционирането на организма. Всъщност, можем да говорим, че запаметяването е по-скоро една страна на забравянето, отколкото обратното", казва биологът от БАН Богомил Пешев. 

Този вторник на 16-ти август, от 19 часа в лятно кино „Орфей“, в рамките на събитието „The memory remains : Биология на забравата“, той ще разкаже повече за механизмите на паметта и тайните на забравянето и какво е научил човекът за процесите на забравянето, благодарение на напредъка на модерната наука? Ще научим как си взаимодействат сънят и забравянето? Изтриваме ли информация от мозъчните си архиви или просто ни се отказва достъпът до нея? Какво е общото между мухите, лабораторните гризачи и хората, що се отнася до забравянето? Богомил Пешев ще обясни и как работят изследователските техники в молекулярната биология, за научното разгадаване на забравянето.

Биологът Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните области, върху които работи са свързани с физиологичните процеси обвързани с дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за спомените, патологичните изменения на паметта при разтройства. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.

Тази неделя, биологът Богомил Пешев, гостува в предаването„Шейкър“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ботев стартира с успех във Враца

"Ботев" обърна с 3:1 съименика си във Враца

Ботев (Пловдив) стартира по най-добрия начин новия сезон в Първа лига. "Канарчетата" се наложиха с 3:1 при визитата си на Ботев (Враца) на стадион "Христо Ботев" в Северозападна България. Първата част премина в спокойно темпо, като домакините бяха по-активни в първите минути, докато "канарчетата" владееха инициативата в края на полувремето. След..

публикувано на 22.07.24 в 00:50
Севдалин Маринов

Севдалин Маринов - повелителят на категория до 52 кг

Легендарният ни щангист Севдалин Маринов е роден на 11.06.1968 г. в град Асеновград На 18 септември 1988 г. става олимпийски шампион в Сеул в категория 52 кг с рекорди от 120 кг в изхвърлянето и 270 в двубоя. Там Маринов става един от тримата най-млади български олимпийски шампиони в щангите (на 20 години 3 месеца и 7 дни).  Маринов е трикратен..

публикувано на 21.07.24 в 09:38
Локо с успешно начало на сезона

Локо стартира сезона с 1:0 над "Арда"

Локомотив (Пловдив) победи Арда с 1:0 в мач от откриващия кръг на Първа лига. На "Лаута" единственото попадение в двубоя отбеляза халфът Ефе Али в 41-та минута. В добавеното време на първата част Али и нападателят на гостите Тонислав Йорданов бяха изгонени след сдърпване. Минути преди това изравнителен гол на Йорданов бе отменен заради засада. През..

публикувано на 20.07.24 в 22:38
Мартин Нанчев

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м

Мартин Нанчев е пети в света на едноместно кану 1000 м при юношите. Роденият през 2006 г. български кануист завърши на пета позиция във Финал "А" на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Златото спечели Матеус Нунес (Бразилия), среброто - Ксюбиао Жонг (Китай), а бронзът - Милан Гяни (Унгария). България..

публикувано на 20.07.24 в 15:57
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34