Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите от ВМЗ на спешна среща при министъра на икономиката

Значително е намаляла производителността във „Вазовски машиностроителни заводи“ през последните месеци. Това заявиха представителите на двете синдикални организации в предприятието – КТ „Подкрепа“ и КНСБ пред министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Спешната среща бе поискана от синдикалистите, които са притеснени за бъдещето на завода и заплатите на работниците. В разговора участие е  взел и председателят на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов

ВМЗ вече е минавал през големи кризи, когато с месеци хората не получаваха заплати. Няма да допуснем това да се повтори, особено във време, в което търсенето е по-голямо от предлагането, подчертаха представителите на синдикатите. 

По думите им сегашното ръководство на завода се занимава с всякакви други въпроси, но не обръща достатъчно внимание на производствения процес. Правят се акции, които най-вероятно целят медийно отразяване, но не допринасят за стабилността му. 

Като пример бе дадена инициатива, при която изпълнителният директор на ВМЗ раздава кисело мляко на трудещите се. Като заслуги на ръководството са изтъквани и социални придобивки, които от десетилетия са факт, като например стол с топла храна и др. На този фон производителността пада, говори се и за недостиг на материали. Ако тези процеси се задълбочат, ВМЗ ще изпадне в невъзможност да изпълнява подписаните си договори, по които вече са получени аванси, допълниха синдикатите.

Наблюдават се и масови назначения в администрацията на завода, вместо да се подсилва производството. Някои от новоназначенията взимат рекордни месечни възнаграждения, по непотвърдена информация в договорите им са записани клаузи за сериозни обезщетения в случай на освобождаване. Същевременно дългогодишни служители са подложени на натиск да напуснат предприятието. Сред тях е директорът „Човешки ресурси“, която от 42 г. работи във ВМЗ.

Министър Соянов потвърди, че подобни сигнали достигат и до него и увери, че ще че ще направи всичко, за да гарантира стабилността на дружеството“. По думите му договореното увеличение на заплатите от 20% е ганатирано, ще се търсят нови инвестиции за модернизация, за да започне предприятието да произвежда и продукти от т.нар. НАТО стандарт, за да се запази стратегическата позиция на ВМЗ.

По време на срещата е обсъдено и негативното отражение, което блокирането на работата на Комисията по експортен контрол е дало върху ВМЗ. „Радвам се, че направихме всичко по силите си толкова бързо да отпушим сектора, защото от това зависят заплатите на хиляди трудещи се. Надявам се подобно умишлено блокиране от държавата повече никога да не се случва“, каза още министър Стоянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Огнеборците угасиха пожар във вилната зона на Белащица

Пожар във вилната зона на пловдивското село Белащица горя снощи. Огънят е потушен след намесага на пожарникарите и с помощта на местните жители. Горенето тръгнало от частен имот и бързо обхванало района на близките къщи, но бързата намеса на огнеборците предотвратили по-сериозни щети. Огънят е напълно потушен, като няма опасност за..

публикувано на 25.08.24 в 07:44

Мирно шествие проведоха украинските бежанци в Пловдив

Мирно шествие под надслов „С Украйна в сърцето!“ се проведе тази вечер в Пловдив. То тръгна от дом „Левски“ на Главната и завърши пред общината.   Организатор на събитието за  33-та годишнина от независимостта на Украйна е фондацията на Наталия Елис. Тя заедно с деца и жени, пристигнали в Пловдив, заради войната в Украйна откриха и поддържат..

обновено на 24.08.24 в 23:53

Транспортираха спешно с въздушна линейка жена от Смолян в Пловдив

Медицински хеликоптер кацна на стадиона в смолянския квартал Райково, за да транспортира спешно жена с тежка черепно-мозъчна травма.    Спасителна мисия е по искане на спешното отделение на болницата в Смолян Жената е получила и кръвоизлив в мозъка. Интубирана е. Страда от епилепсия.   Била е намерена паднала на земята в дома си, където живее сама,..

публикувано на 24.08.24 в 15:35

Доспат празнува и събира чешмари край язовира

Хиляди хора събра местността Събора край язовир Допсат за празника на града, чешмарите и фестивала на народното творчество.  Тържествата преминават под знака на 50-годишнината от обявяването на Доспат за град. Чешмарството е уникално за пределите на Родопа планина, приема се като част от гостоприемството на родопчани. Всеки от чешмарите разказва..

публикувано на 24.08.24 в 14:25

Oграничават движението по част от ул. "Георги Бенев“

От 6 до 16 часа днес се спира движението на автомобили по ул. "Георги Бенев" в пловдивския район "Северен".  Причина за временното ограничаване на трафика е извършването на довършителни дейности за пускането на екслоатация на Голямоконарско шосе.  То важи за участъка от бул. ”Васил Априлов” до бул. ”Васил Левски”. Променя се и  част от м аршрута за..

обновено на 24.08.24 в 12:02