Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилница за плетени картини в читалището в Лилково

| обновено на 17.08.22 в 18:05
Снимка: Личен архив

Тази събота от 17.30 часа, в читалище „Родопска искра 2020“ в село Лилково, е началото на работилничката “Нишка по нишка“. Водещ на събитието е Венцислава Великова, творец и утвърдил се писател. От 2010-та година тя прави изкуство с текстил и конци. В произведенията й намират място керамиката, камъните, дървото, сухите треви, раковините и семената. Венцислава Великова използва вълнени платове, престилки и карета от раклите на баби и прабаби. Създаването на картините съчетава с писането. Тя е автор на поредицата „чоВЕЧНИ разкази“, както и на книгите „Странна сбирка от разкази“, „Невестино село“ и други. Носител е на награда от Община Белослав, „Деятел на културата“ за 2018-та година.

Картините от плетени нишки е стил, който сама съм измислила. Първо нишките се изплитат на една кука, след това се моделират по определен начин и се лепят върху платно, като така се оформят различни фигури. Когато правя дадена картина, аз я правя според това, което излъчва съответната жена или за когото е предназначена картината, казва Венцислава Великова. Разговарям с човека, гледам негова снимка, иска ми се да чуя гласа му. Питам го за цвета на очите, за външността, която говори за същността на човека и така избирам шевицата, която според мен най-много подхожда за този човек. Съответно, тази картина е създадена за конкретния човек и не може да бъде подарена на друг. Много често, човекът се припознава и в цветовете и във формите на шевицата, които съм избрала. Докато работя картината аз мисля за човека, за когото правя картината и някак той излъчва разказ, който идва към мен. След това се получава така, че когато картината е готова, аз написвам разказа за съответния човек, за съответната жена и го подарявам заедно с картината. В повечето случаи се оказва, че това е история от живота на този човек, че той е имал подобна история, може и да е чувал за нещо подобно.

Първо избирам шевицата, върху която ще работя, нанасям с молив върху платното щрихи на формата, която ще направя. След това избирам конкретните цветове, с които е тази шевица, като се опитвам да не бягам от цветовете. Шевицата, която е направила везбарката с тези цветове, носи конкретна сила и аз не искам да избягам от нея. След това, изплитам нишка, която лепя на платното и така се получава фигура. Така правя картината, от плетени нишки една по една. Всеки може да усвои тази техника, стига да може да плете на една кука. Но, ако и това не може, ще го науча. Затова съм там и показвам“, допълва с усмивка Венцислава Великова.

Работилничката е с вход свободен, подходяща за деца и възрастни.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, по програма “Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство`21", "Завещано от дядо, наречено от баба".

Чуйте още от Венцислава Великова, гост в предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19