Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно ще бъде сформирана коалиция след изборите

Снимка: Иван Русланов, БНР


Вотът през октомври и въпросът на честността му коментира в програма "Точно днес" изборният експерт и политолог  Даниел Стефанов. Според него на този етап е важно дали партиите ще покажат някакъв нов подход към кампанията, която предстои.

Той припомни, че досега това, което правиха е да активизират най-верните си привърженици, така наречените твърди ядра, а това води до един много специфичен начин на комуникация, много по-крайни и твърди послания и даване на червени линии.

 "Това води до ситуация, в която - първо, голяма част от избирателите, които не са решили дали да гласуват и за кого да гласуват,  обикновено не отиват до урните и второ, когато в един момент изборите са минали и трябва да се говори за коалиции на самите партии им е много трудно да правят компромис, защото са отишли твърде далече в поставянето на червените линии, " обясни политологът.

Стефанов прогнозира, че тази кампания ще мине в същия дух и ще имаме проблеми при създаване на коалиция след изборите.

Не се създават обществени  консенсуси, а това е основното и то все повече ни липсва, смята анализаторът и очерта проблема:

ко погледнете последните резултати от изборите. Много хора отказват да са част от политическия процес. Ние не знаем какви са тези хора  и  какво представляват, но това крие много голяма опасност за държавата и българското общество в една ситуация, в която се намира целия свят - с желание на различни политически актьори по света да действат в чужди държави . Тези хора са подложени постоянно на различен вид пропаганда. Тяхната дистанция с решенията, които правителството взема е все по-голямо, недоверието към правителството става все по голямо и те се изключват от обществения живот".

Анализаторът изказа мнение, че въпреки желанието да се разтресе партийната и политическата система, конституцията дава доза стабилност. Той смята, че е грешка президентът да се ангажира с политически проекти, защото държавният глава  според конституцията трябва да е неутрален арбитър и да не взема страна в партийния живот. Така основният проблем на президента и служебното правителство е, че политическите партии не им вярват.

"БСП са вече в открита борба с президента. ПП също е  в открита война. ГЕРБ са на приливи и отливи. Тези войни не са на принципна основа, а на личностна основа. Това създаде  тази ситуация, в която от първия ден на това служебно правителство има протест", допълни Стефанов.

По думите му  войната в Украйна ще бъде една от основните  точките на  противопоставяне в тази кампания - като се започне от газовите доставки и се стигне до състоянието на икономиката ни.

"Парадоксът за мен е, че точно в този момент трябва да се намери някакъв консенсус в посоката на държавата, която трябва да върви. А виждаме точно обратното -  едно наистина много високо ниво на радикализация, едно ниво на разделение, което не разрешава да се вземат поредица от стъпки, от решения  в една и съща посока", заключи политологът. 

Той допълни, че винаги преди избори темата за честния вот  излиза на преден план, а след изборите бързо затихва. Преборването на купения вот не може да стане със свети и временни мерки, а с промени в законодателство, които да държат отговорни политическите партиите, които си позволяват да правят такива неща.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150 само редовна форма. Студенти ще се приемат в общо 13..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33

Съдбата на Джеси предизвика протест срещу насилието

20-тина пловдивчани се събраха на протест и шествие в защита на кучето Джеси, малтретирано в продължение на годината от собственика си Стоил Георгиев. Припомняме, че след като кучето беше намерено спасено от деца от Френската гимназия и съдбата му стана популярна в социалните мрежи, Районната прокуратура в Пловдив започна проверка във..

публикувано на 05.06.24 в 16:51

Любомир Далчев е искал три нови композиции в Братската могила

Историческият музей в Пловдив стопанисва Братската могила, за която предстои дебат за нейното реновиране.  Мемориалният комплекс е изоставен и предоставен за управление на Историческия музей, който полага грижи за нейното съхранение, каза пред Радио Пловдив директорът му Стоян Иванов.  Миналата година с помощта на община Пловдив са отпуснати..

публикувано на 05.06.24 в 16:02