Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово се възстановява от щетите от пороя (обновена)

| обновено на 23.08.22 в 20:58
7
Снимка: Христина Йорданова

Нов порой отново наводни улици и къщи в Карлово, където заради дъждовете от вчера е в сила частично бедствено положение.

Тази вечер валежът е започнал малко след 19ч.

Отново най-засегната е сградата на Професионалната гимназия по жп транспорт "Христо Смирненски", намираща се в подножието на спонтанния водосбор. Новите потоци вода практически са унищожили постигнатото  по почистването от снощи и днес, сподели пред Радио Пловдив директорът на училището Стефан Филчев. Започнала е организация на хора и техника, като отстраняването на щетите вероятно ще продължи и през нощта. 

Към момента дъждът е спрял.

В подбалканския град, както и в силистренските села Зарник, Добруджанка и Светослав вчера бяха наводнени къщи, магазини, обществени сгради, пътища и земеделски площи. Придвижването между трите села е ограничено заради състоянието на пътя и продължаваща опасност от падане на стълбове.

Пострадали и бедстващи хора няма. Остава в сила частичното бедствено положение, тежка техника и хора разчистват пораженията от водната стихия. Комисии описват щетите и ще изготвят предложение до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансови обезщетения. 

Падналите 80 литра на квадратен метър и голямото количество наноси са причина за щетите по улиците и сградите. Още снощи бе отводнено отделението по хемодиализа в Карловската болница. Сутринта започна разчистването на двора и първия етаж на гимназията по железопътен транспорт, където бяха наводнени кабинети и учебна лаборатория. Помощ оказват четири аварийни екипа със специализирана техника от София, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада и доброволци. Директорът на гимназията Стефан Филчев обясни:

Картината беше наистина апокалиптична – камари боклуци, огромна река, наноси. Успяхме да отводним помещенията, остана само наноси и кал към наводнените учебни кабинети. Дворът на училището се почиства. Разбира се, ще попълваме формеляри, за да можем да кандидатстваме за помощ от Междуведомствената комисия.

Филчев уточни, че матурата, която трябва да се проведе след няколко дни, ще бъде преместена в друго карловско училище.

Два екипа на пожарната от Пловдив са отводнявали. Карловската пожарна остава да работи. Техника на Областното пътно ще разчиства улицата пред гарата, тя е част от републиканската пътна мрежа и поради наклона всички наноси отиват там.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев обеща пълно съдействие на институциите и съобщи, че две комисии оглеждат щетите от пороя:

Едната оглежда щетите по инфраструктурата на града. А другата, съвместно с отдел „Социално подпомагане“, оглежда щетите по домовете, за да може хората да получат първа помощ. Най–вече финансова ще бъде.

Хората в Карлово са притеснени и мобилизирани от сполетялото ги бедствие:

Видяхме, че е затлачено, там сме събрали, тука сме събрали. На тая жена помагаме. - Всичко е във вода и в кал. Идва един, такова багерче малко и отказа, че било много вода и замина горе, защото горе снима телевизията. – Община Карлово, колкото и да се мобилизира, смятям, че е трудно да се смогне. – Тука от ромите, от дерето, всичко е в нашите къщи.

Според местните хора именно затлаченото от боклуци дере „Меден дол“ е причина за наводнението в района. От община Карлово декларират, че това дере е почиствано цялостно през 2019 и 2021-та година.

Агенцията за социално подпомагане има готовност да окаже подкрепа на пострадалите от проливните дъждове в Карлово и Сопот, съобщават от Агенцията.
На засегнатите от пороя домакинства ще бъде оказано съдействие при подаване на молби за еднократна помощ. Нейният максимален размер е 375 лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Още арести на лекари за източване на Здравната каса в Пловдив

Още трима пловдивски общопрактикуващи лекари, съучастници на първите двама арестувани,  са обвинени за източването на пари от Здравната каса  - съобщиха от прокуратурата.  Това е ставало чрез съставяне на фалшиви електронни отчети за работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия.   Припомням, че първите двама задържани в началото на..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. Съдът обаче не уважи искането на държавата тези акции да ѝ бъдат възстановени.  Софийски градски съд: Община..

публикувано на 23.07.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват над 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19

Свързани новини

92-годишна жена и семейство спасени при пороя в Карлово

Няма бедстващи хора в Карлово след падналия проливен дъжд този следобед, съобщават от МВР. В града е обявено частично бедствено положение, съобщи за Радио Пловдив кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Пороят е причинил щети по частната, общинска и държавна инфраструктура. 7 екипа пожарникари и спасители се борят за овладяване..

публикувано на 22.08.22 в 18:54