Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За образованието по-важно е как, а не колко се учи

По-малко от месец до началото на новата учебна година за подготовката, новите моменти и проблемите пред системата - ще се осигури ли  нормална учебна среда при отчитане на рисковете, свързани с епидемичната обстановка и общата ситуация на икономиката в страната, коментира председателят на синдикат образование към КТ "Подкрепа" - Юлиян Петров в предаването " Точно днес". 

" Няма рискове да не стартира нормално учебната година. Върви подготовката. Едно от предизвикателствата е финансирането на системата. Както знаем тази година имаше една актуализация, но при специфичната ситуация, имаме притеснения дали бюджетите на всички училища ще издържат. Тези, които са на газ, дали ще имат доставки? Трудно ще се смени отоплителната система на едно училище, което е газифицирано, с алтернативен източник. Това е национален проблем и правителството трябва да е гъвкаво" - коментира  Юлиян Петров в разговор с Елена Крушкова.

" Надявам се, че до края на септември парите от актуализацията и оптимизацията ще пристигнат. Това са процеси, които традиционно закъсняват. Имаше една порочна политика в края на миналата и в началото на тази година да се говори срещу делегираните бюджети и преходните остатъци. Много училища похарчиха преходните остатъци, а които ги оставиха, сега имат финансови буфери. Това показва, че нашата система е недофинансирана, колкото и да се говори за най-различни траншове. Като цяло парите за образование са недостатъчни с този размер - 4,2 % от брутния вътрешен продукт. Трябва да погледнем към 6- 7 %, ако искаме друго образование. Това е един политически, много важен въпрос" - обясни Петров. 

"Винаги има риск от дървена ваканция. Надяваме се, че и на база пандемичните показатели, няма да се стигне до онлайн обучение. Нека училищата да не са първи в това отношение. Вредите и дефицитите много трудно се преодоляват. Годината е осигурена материално, но ако едно училище няма буфери- ще функционира трудно. По отношение на кадрите- по някои предмети и дисциплини много трудно се намират млади преподаватели. На този етап повече говорим за политика, но почти не сме я създали" - добави председателят на синдикат образование към КТ "Подкрепа" .

"Наскоро пак правихме изследвания и се оказа, че по това колко учим сме някъде посредата на статистиката. По-важно е как, а не колко учим. Да спрем да мерим параметри, а да погледнем към естетиката на образованието. Макар да са на делегирани бюджети в тази посока няма как училищата да бъдат автономни" - каза в заключение Петров. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00

"Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон?

Язовир „Пясъчник“ драстично намалява обема си, поради което рибата в него измира и това може да доведе до екологична катастрофа, алармират от Риболовното сдружение „Олимпик 2002“.   При капацитет от над 200 кубически метра, в язовирасега има едва 14 кубичиски метра вода. В писмо до министъра на екологията и до пловдиските поделения на..

публикувано на 22.07.24 в 11:25

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50