Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайванец ще кара за "Цар Симеон 1898"

ПКД "Цар Симеон 1898"
Снимка: БФ Колоездене

33-годишният Ийн Чин Ванг от Тайван е изненадващото ново попълнение на Пловдивското Колоездачно Дружество "Цар Симеон 1898" за 69-ата международна колоездачна обиколка на България. Това съобщи за Радио Пловдив главният треньор Петър Павлов. Останалите в тима са Николай Генов, Дениз Рюстемов, Константин Маринков, Кристиян Тренчев и Стефан Георгиев.

"Нямаме проблеми с комуникацията, владеем достатъчно езици, с него се разбираме на англлийски. Надавям се на добро представяне и да защитим традициите на едно от най-старите колоездачни дружества в България", заяви най-опитният в тима Николай Генов.

Рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина от 801 километра ще премине 69-ата колоездачна обиколка на България, която започва този уикенд в столицата. 

Организаторите от Българската федерация по колоездене разкриха задоволството си, че за трета поредна година едно от най-старите велосипедни състезания в Европа ще се състои, като интересът към него е небивал. Общо 128 клубни и национална отбора са изразили желание за участие в Обиколката, която ще започне на 27 август и ще финишира на 1 септември. На старт се очаква да застанат около 20 отбора и приблизително 120 колоездачи.

Сред тимовете, които ще участват, са националните отбори България, Сърбия и Република Северна Македония. Българският тим е съставен от трима колоездачи от клуб Несебър и трима, които карат за френския отбор Мартик. От клубните отбори най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален "Ново Нордиск", но много силни заявки дават и полските "Востер" и "Мазовше", които участваха в Обиколката на Дания, както и от германския "Пи енд Ес Беноти", който е лидер в Бундеслигата. Победителите в последните две издания на състезанието - полякът Патрик Стош (Востер) и германецът Имануел Щарк (Пи енд Ес Беноти) са сред заявените участници.

Обиколката ще започне с еднокилометров пролог около храм-паметника "Свети Александър Невски" на 27 август. Откриването на състезанието ще започне от 16:00 часа, като организаторите са предвидили програма, както и изложба на ретро велосипеди по повод 120 години колоездене в България.

Първият състезателен етап е на 28 август, а стартът му ще бъде в 12:15 пред Националния стадион "Васил Левски". Той е и този с най-голяма дължина - 177 километра от София до Пловдив. На 29 август е вторият етап - Пловдив (Граф Игнатиево) - Троян. 

На 30 август ще бъдат проведени два полуетапа - Троян - Габрово, а след това и Трявна - Сливен. Предпоследният четвърти етап е на 31 август - Сливен - Бургас, а Обиколката ще завърши на 1 септември с отсечката Чирпан - Момчилград. Финалният етап за пръв път ще изпрати Обиколката на България в Родопите, похвалиха се организаторите.

"Цялата обиколка струва около 350 хиляди лева. От Министерството на младежта и спорта ни отпуснаха 172 хиляди лева, като само охраната от страна на полицията ще ни излезе към 220 хиляди лева. Това прави организирането на подобно събитие изключително трудно, а без помощта на нашите спонсори - невъзможно. В много държави в чужбина охраната на колоездачните състезания се поема от общините, през които се преминава. За съжаление в България не е така. Говорили сме с предишното ръководство на министерството по този въпрос и се надявам след изборите да се намери някакво решение", заяви президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Равностойна група за Марица в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 18:03

Димитър Кузманов с победа на Чаланджър в Астана

Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд от 41 хиляди долара.  Поставеният под номер 3 в схемата българин победи Мойрани Бузиге (Австралия) с 6:1, 7:6(6). Срещата продължи 92 минути. Кузманов доминираше изцяло в първия сет, но във втората част се стигна до..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Ботев слага видеостена за мача с Марибор

Ботев ще предостави възможност на своите привърженици да изживеят заедно емоциите и от реванша с Марибор в четвъртък (18 юли). Всеки фен може да заповяда на стадион “Христо Ботев“, където ще бъде поставен специален голям екран, на който привържениците заедно да изгледат двубоя от Словения. Входът е напълно безплатен, а поставеният за целта на събитието..

публикувано на 16.07.24 в 17:57

Кметът на Пловдив посрещна три европейски шампионки

Трите маричанки, станали Европейски шампионки  по волейбол за жени до 18 години – Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена Недялкова, бяха приветствани тържествено в сградата на Община Пловдив от кмета на града Костадин Димитров, председателя на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов и зам.-председателя на Общински съвет – Пловдив Стефан..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Кметът и президентът на МФ по кану-каяк откриват Световното U23

Пловдив ще се справи с организацията по провеждането на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки. Единствено няма как да можем да предотвратим жегите. Това заяви заместник-кметът по "Спорт и младежки дейности“ и двукратен олимпийски шампион Николай Бухалов. Шампионатът на планетата ще се проведе от 17 до 21 юли на..

публикувано на 15.07.24 в 16:36