Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има риск страната да попадне в спирала от предсрочни избори

„Демократична България“ все още не е определила листите и водачите им за предстоящия парламентарен вот на 2 октомври. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов обаче предупреди, че има риск съществен риск страната да попадне в спирала от предсрочни избори.

"Социологията от много месеци дава ясна картина на стабилност и леко повишаване на подкрепата към "Демократична България". Въпросът не е в нашия резултат. Въпросът е - какво управление може да очакваме. Не съм оптимист, че ще има лека формула и това е източник на голямо безпокойство за нас. Много е важно хората да разберат, че трябва да гласуват и да гласуват дългосрочно. Трябва да си отговорят на въпроса каква политика дългосрочно работи за тях, на фона на тези сложните времена, в които живеем“, заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

Той призна, че е трудно да се кажат хубави неща за българската политическа класа.

„Въпросът не е дали политиците могат да мотивират електората, а насъщните интереси на България, са онова, което трябва да мотивира електората. Очакването политическата класа сама да произведе нещо, без ясно волеизявление от гражданите, вече четири парламента не дава резултат. Мисля, че е време да спрем с експериментите“, каза още Иванов.

Съпредседателят на „Демократична България“ призова да се спре да се гласува за политически формации, които не могат да предложат дългосрочна визия за управление.

"За съжаление е съществен рискът да попаднем в спирала от избори. Гласуването за ДБ е гласуване за системно разумно поведение. Дадохме формула как България да има управление, което да може да се справи с последствията от войната и справяне с корупцията. Не бяхме чути", добави Иванов.

Цялото интервю с Христо Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52