Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови LED лампи по улиците преполовяват сметките за ток

| обновено на 25.08.22 в 11:43

Ново LED осветление е монтирано по бул. „България“ и ул. „Васил Левски“. Направените до момента проби сочат, че консумацията на електроенергия намалява наполовина в сравнение с изразходваната от предишните натриеви лампи с високо налягане.

Новите осветители са с възможност за т. нар.„димиране“. Това означава, че те сами променят мощността си в нощните часове с нисък трафик, когато не е необходима ярка светлина. Тази опция води до допълнителни икономии.

От общинската администрация дават за пример  сравнителни данни за един от обектите, където тези дни приключи мониторингът: за предходния едногодишен период консумираната енергия е над 84 926 kWh – близо 43 695 kWh е разчетената икономия за същия период от време след подмяна на осветителните тела; от 131,4 kWh преди дневното потребление сега е 63,8 kWh – разликата е 67,6 kWh или 51,45 процента постигната икономия. Същевременно с 36 тона годишно намалява въглеродният диоксид. При сегашните цени на електроенергията се спестяват над 15 700 лв. само от този обект.

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов  допълни, че почти 100 процента от първостепенната улична мрежа в Пловдив вече е с LED лампи. Целта е да се обхване целият град, за което общината предвижда крупни собствени инвестиции и привличане на европейско финансиране по проекти, като наскоро реализирания в районите „Централен“ и „Южен“ на стойност 1,127 млн. лв.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище до село Левски този следобед.  При катастрофата пострада шофьорът на автомобила, който е затиснат  и се налага да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Мъжът е контактен и след като бъде освободен от машината ще бъде откаран в болницата в Пазарджик...

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23

32 сигнала са подадени в пожарната след снощната буря в Пловдив

Огнеборци и спасители от Пловдив са реагирали на 32 сигнала за произшествия през изминалата нощ. В 7 от случаите са отстранени паднали дървета и клони от бурята. Един автомобил е с нанесени щети. На две места е оказана помощ при премахването на паднали дървета върху пътното платно - на околовръстния път при разклона за Златитрап  и на..

обновено на 03.07.24 в 12:54