Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отведоха в Бургас задържания в Първомай сириец

7
Снимка: Тео Попов, Радио Пловдив

Малко след 17 часа  от районното полицейско управление в Първомай изведоха сирийския гражданин, който беше задържан на територията на града за тежката катастрофа, при която загинаха двама полицаи в Бургас рано тази сутрин. 

С полицейски автомобил той ще бъде откаран в Бургас.

Омар е 15- годишен и е бил настанен в Приемателния център в Харманли,  заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. 

Тошева няма информация как и по какъв начин той е напуснал центъра.

„Установено е, че това момче е напуснало центъра на 22 август. Съответно с протокол е уведомена Дирекция на полицията, за да бъде обявено за издирване, защото детето е непридружено и непълнолетно. Това е практиката при нас“, каза тя и добави, че нямат други варианти.

Омар има двама по-възрастни пълнолетни братя, които са напуснали центъра през март и следите им се губят. Той е подал молба в началото на юни за събиране със семейство, защото родителите му са в Турция и на 23 юни е получил разрешение. Започнала е процедура родителите да се явят в наше консулство и семейството да се събере на територията на България.

„След инцидента тази процедура ще бъде прекратена“, каза Мариана Тошева.

Задържаните след инцидента, отнел живота на двамата полицаи, са общо петима – трима сирийци и двама българи, като двама от сирийските граждани бяха задържани при специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай.

Припомняме, че двама полицаи загубиха живота си, опитвайки се да спрат автобус с мигранти. Трагедията се случи тази сутрин на кръстовището „Трапезица“ в град Бургас. Шофьорът на автобуса не се е подчинил на подадения сигнал и започва преследване. Полицейският патрул е напправил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който е загубил контрол и е помел както полицейската кола, така и два павилиона. В автобуса е имало 47 мигранти – мъже, жени и деца.


В петък, 26 август, е обявен ден на траур в Бургас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19