Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 12 години забавяне започва работа по Небет тепе

"Това е изстрадан обект, който повече от 12 години имахме желание да направим, но не се случи по обективни и субективни причини. Той е спасен в първите дни на нашия мандат, Небет тепе е знаков обект за Пловдив", каза кметът Здравко Димитров по време на първата копка на проекта "По крепостните стени на Филипопол".

На стартирането на реконструкцията присъства арх. Румяна Пройкова, която е изготвила проекта, по който ще се работи в следващата една година. Тя каза: "Това е изключително труден обект, обследвали сме го заедно с арх. Вера Коларова. Важен е за Пловдив, тъй като представя акрополната част на древния Филипопол, тук е венецът на живота на Пловдив. Акрополната част е по северната стена и ще я покажем по значим начин. Стените са древни и няма да бъдат надграждани, където има такъв материал, ще бъде поставен на място. Ще изчистим цялата среда, ще има зелена поляна, ще се очертаят  археологическите структури" 

"Целта е да се експонира древната археология в една подходяща среда, като предстои с изпълнителя да се уточнят археологическите разкопки", каза София Христева от РАМ-Пловдив. 

Общата стойност на проекта е 8 млн. лева, от тях европейското финансиране по ОП "Региони в растеж“ е 6 млн. лева, останалите средства са от заем на общината. 

Проектът "По крепостните стени на Филипопол“ включва три обекта. Това са "Археологически комплекс "Небет тепе"; "Античен комплекс "Източна порта на "Филипопол" и "Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс "Небет тепе". Избраният изпълнител и за трите позиции е консорциум "Филипопол 2020".

Обектът ще стане културен център с категория "национално значение“, което означава, че ще е предпочитана туристическа атракция, предлагаща подходящи условия за целогодишно посещаване.

Срокът за изпълнение на проекта е до края на 2023 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Турско семейство катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив

Четиричленно турско семейство, пътуващо с джип пострада при тежка катастрофа в пловдивския участък на АМ „Тракия“.   Инцидентът е  станал след 10 ч. тази сутрин на 139 км. в посока София, когато джип БМВ се е блъснал в табела непосредствено до крайпътна бензиностанция.  От силния удар и високата скорост джипът е излетял от пътя и се е преобърнал..

обновено на 07.08.24 в 12:10

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

публикувано на 07.08.24 в 11:58

Кметът на Пловдив разпореди свободен достъп до училищните дворове

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а..

публикувано на 07.08.24 в 10:14

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05