Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради пещерата в частен имот, Смолян обяви частично бедствено положение

Снимка: Радостина Чернокова

Община Смолян обяви бедствено положение за частта в областния град, където каверна се отвори под селскостопанска постройка и погълна имущество на семейство Илиеви от кв. "Устово", съобщи зам.-кметът на община Смолян Марияна Цекова.

Предприемаме мерки за затваряне на пътя в този участък, защото се движат различни автомобили. Няма жилищни сгради в този участък. Към този момент не може да се каже какви са карстовите образувания – вертикални или хоризонтални. Търси се помощ отвсякъде, за да се обследва районът, обяви Цекова.

Предполага се, че огромната дупка с дълбочина над 20 метра е отвор към пещера. Тя се отвори преди два месеца и погълна автомобилни двигатели, печка, пералня, прозорци, врати, съоръжения и агрегати.   

Спелеологът Марин Господинов обясни, това е класическо отваряне на пропастна пещера.

Една зала с обем около 72-760 кубични метра, около 23 метра дълбочина, с едно карстово поле. Засега не може да се направят по-подробни проучвания, уточни Господинов.

Според геолога Андрей Тахчийски каверната в тунела и устието на дупката са едно и също карстово образувание.

Денивелацията на повърхността на пропадането и дъното на тунела е 78 метра. Каквото и да попадне там, няма никаквъв шанс да бъде извадено. Ако попадне живо същество - там ще си остане, категоричен е Тахчийски. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разследват връзка в Министерството на културата по схемата "Разград"

Прокуратурата разследва евентуална връзка в Министерството на културата за източените пари от театрите по схемата „Разград“. Това стана ясно на днешното съдебно заседание в Пловдив, на която програмистът Петко Писков от Пазарджик,   сочен за мозък на схемата, остава в ареста.  Проверяват Родопския театър за участие в схемата "Разград"..

обновено на 01.10.24 в 17:57

Пак глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Глоби от 300 до 800 лева ще бъдат наложени на 34 нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, съобщават от Община Пловдив. Нарушенията са констатирани от 1 до 30 септември и са съставени 34 акта, съобщи главен инспектор Тодор Боюклийски, началник на сектор „Общинска полиция“.  24 от актовете са за изхвърляне на отпадъци извън определените..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Започна строежът на нов път от КЦМ до Куклен

Първа копка на нова отсечка на пътя към Куклен направиха кметът Мария Белчева и Румен Цонев, председател на Съвета на директорите на Холдинг КЦМ 2000.  Трасето ще е с дължина от близо 700 метра и ще изведе основния трафик от и до Куклен извън досегашния път, който ще остане за ползване основно от камиони, обслужващи металургичното предприятие,..

публикувано на 01.10.24 в 15:35

Връщат отново в ареста подсъдимия по делото "Дебора"

Подсъдимият по делото "Дебора“ Георги Георгиев отива отново в ареста. Това става след като окръжния съд в Пловдив отмени определението на районните магистрати за "домашен арест".   Георгиев е с три обвинения - за отправена закана за убийство към Дебора Михайлова, за насилствено рязане на косата на младата жена и за нанасянето на 18 порезни..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Близо 1 млн. лв. са източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари , отклонени от група съучастници, за които се предполага, че е ръководена от директора на театъра Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи се предлага за..

обновено на 01.10.24 в 13:45