Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тютюнев склад за седмица се събаря в Пловдив

Министърът на културата идва на спешна инспекция

10
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Незаконно събарят един от изгорелите тютюневи складове – на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", който е част от групов паметник на културата. За случая алармира арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и лично днес се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Според нея складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. 

Пред Радио Пловдив арх. Бакалова подчерта, че в защитената територия събаряне се допуска само след положително становище на Министерство на културата, а такова няма.

"Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава", заяви арх. Бакалова. 

Тя разказа, че днес е започнало събарянето на фасадата на склада откъм двора. 

"Просто се качих пред багера. Това е абсолютно незаконно! Чакам да се сезират компетентните органи, а докато това стане, да остане нещо от тютюневия склад", заяви арх. Бакалова. 

След сигнал и до министъра на културата Велислав Минеков той се очаква да пристигне около 16 часа на място.

Радио Пловдив потърси за информация кмета на район "Централен" Георги Стаменов, който не беше информиран. Стаменов се ангажира да изпрати екип, който да провери на място какво се случва с тютюневия склад.

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров съобщи, че преди час е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад.

 "Той е част от групов паметник на културата "Филипопол – Тримонциум – Пловдив" и всяка намеса в тази зона трябва да се съобразява с многопластовата историческа среда. Събарянето противоречи на правилата", каза арх. Петров.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. "Христо Ботев" 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.
Преди минути стана ясно, че охранителите не допускат вече хора в близост до сградата. 
На място дойдоха и общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова, университетският преподавател проф. Мария Шнитер, както и протестиращи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Близо 3 месеца лекуваха от пневмония дете в УМБАЛ „Свети Георги“

Изключително тежка пневмония при дете беше излекувана успешно в Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги“.  Става въпрос за 9-годишно момче, за което са полагани грижи 88 дни без прекъсване. Момченцето, което е имало предшестващо затлъстяване, е развило пневмонията след варицела. Белодробното заболяване се е усложнило с плеврални и..

публикувано на 24.07.24 в 09:31

Сега ОбС-Варна трябва да върне акциите в Панаира на държавата и да спре агонията

Решението на СГС, който обяви, че апортът на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест" е незаконен, е поредният успех в битката за Пловдивския панаир, но не финален, коментира пред Радио Пловдив депутатът от ДБ и бивш министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов.  Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира Той..

публикувано на 24.07.24 в 09:02

Стартират прегледи с мобилен кабинет в Пазарджик

РЗИ Пазарджик съвместно с „Медицински център I – Септември“ ЕООД стартират профилактични акушеро-гинекологични прегледи с мобилен кабинет, сред лица от уязвими групи в община Септември.  Прегледи ще се извършват със съдействието на здравните медиатори от 9 до 14 часа в три дни по график. В село Ковачево на 24 юли, в град Септември на 25 юли и в..

публикувано на 24.07.24 в 09:01

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево

Днес в калояновското село Отец Паисиево започва описването на щетите от големия пожар, при който изгоряха 30 къщи във вилната зона. Голяма част от пострадалите нямат сключена застраховка за имуществото си.  На заседание на общинския съвет ще се обсъди и предложение на администрацията за финансово подпомагане на пострадалите от местния бюджет...

публикувано на 24.07.24 в 07:59

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06