Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тютюнев склад за седмица се събаря в Пловдив

Министърът на културата идва на спешна инспекция

10
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Незаконно събарят един от изгорелите тютюневи складове – на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", който е част от групов паметник на културата. За случая алармира арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и лично днес се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Според нея складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. 

Пред Радио Пловдив арх. Бакалова подчерта, че в защитената територия събаряне се допуска само след положително становище на Министерство на културата, а такова няма.

"Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава", заяви арх. Бакалова. 

Тя разказа, че днес е започнало събарянето на фасадата на склада откъм двора. 

"Просто се качих пред багера. Това е абсолютно незаконно! Чакам да се сезират компетентните органи, а докато това стане, да остане нещо от тютюневия склад", заяви арх. Бакалова. 

След сигнал и до министъра на културата Велислав Минеков той се очаква да пристигне около 16 часа на място.

Радио Пловдив потърси за информация кмета на район "Централен" Георги Стаменов, който не беше информиран. Стаменов се ангажира да изпрати екип, който да провери на място какво се случва с тютюневия склад.

Пред Радио Пловдив директорът на НИНКН арх. Петър Петров съобщи, че преди час е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад.

 "Той е част от групов паметник на културата "Филипопол – Тримонциум – Пловдив" и всяка намеса в тази зона трябва да се съобразява с многопластовата историческа среда. Събарянето противоречи на правилата", каза арх. Петров.

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. "Христо Ботев" 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.
Преди минути стана ясно, че охранителите не допускат вече хора в близост до сградата. 
На място дойдоха и общинската съветничка от "Демократична България" Веселина Александрова, университетският преподавател проф. Мария Шнитер, както и протестиращи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51