Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората реагират най-силно на усещането за разпадащ се свят

"Формулата, която дава  френският социолог и политолог Паскал Перино - дългогодишен  директор на Центъра за изучаване на френския политически живот, че изборите са конкретен отговор на конкретно зададен  въпрос, е добра. Важно е в този момент как разчитат избирателите конкретната ситуация, в която сме поставени. Част от политиците разглеждат въпроса по един начин, а други - съвършено различно, т.е. всяка една от политическите партии вижда по различен начин проблемите на страната. Оттам и голяма  част от избирателите - твърдите ядра и симпатизантите на една или друга политическа партия подкрепят различна картина за ситуацията в страната. Затова истинският въпрос е  в коя посока ще се движат не твърдите симпатизанти, а т.н електорални периферии, които променят избора си от един вот до другия" . Това заяви социологът Мира Радева.

Прочитът на това, което се е случило, е напълно различен и  продължава година и половина, защото живеем в непрекъсната ситуация на избори. 

По думите на Радева,  сега е важно за партиите,  които са "на ръба",  дали  водещите решения, предложени от големите партии като  ГЕРБ и ПП, ще успеят да привлекат електоралните си периферии към тях, което ще доведе до падането на малките   под изборната бариера. 

Има два очевидни фактора, довели до на политическата среда. Първото е, че през последните две години непрекъснато се губят активно гласуващи избиратели и резултатите от последните парламентарни избори през ноември м.г. показват краха на политическата система, заради рекордно ниската избирателна активност. Една от големите загадки сега е при настоящата избирателна система и съществуващото дълбоко недоверие към политическата система доли пак ли ще ударим дъното или избирателите ще проявят активност. 

"И ако избирателната активност е отново много ниска, това ще покаже, че политическият конструкт на  демократичната ни система е отхвърлен от избирателите и то по начина, по който избираме депутатите".

По думите на Радева, "съществуват невероятни пробойни и глупости в избирателната система", за които социолозите предупреждават от години.

"Първата е, че ние, като всички цивилизовани държави - Франция, Англия, САЩ, трябваше да минем на система на активни избиратели, а продължаваме да работим по системата на ГРАО, независимо, че това задава грешна постановка. И второ, сега лъсна огромният скандал, че вие, като избирател от Пловдив напр., вашият глас тежи 50% от вота във Видин. Не мога да приема, че моят глас от София е два пъти по-маловажен от този във Видин, Смолян и т.н. Законът е сбъркан още през 90-те години и 30 години по-късно продължаваме да твърдим унижението, на което са поставени активните, младите, образованите, които идват в големите градове. Креативната воля на обществото и волята й за промяна така е автоматично снижена , за сметка на по-възрастните и по-консервативните."

Хората реагират винаги най-силно, когато имат усещането за разпадащ се свят.  А в момента загубихме усещането за стабилност, подчерта Радева.

Тя бе категорична, че ако избирателната активност, която е решаваща за изхода на изборите,  се повиши, бихме имали доста  непредвидим резултат. "Периферните, неопределените гласове тогава могат да придадат голяма сила на една или друга партия". 

Цялото интервю - звуковия файл:

 

    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51