Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът на Карлово обвини "Напоителни системи" за непочистеното корито на Стряма

Карловското село Богдан е най-тежко засегнато, след като приливната вълна по река Стряма наводни района. Мостовете са разрушени и селото е недостъпно. 

От няколко години кметът на Карлово Емил Кабаиванов води кореспонденция с компетентните институции за почистване и укрепване на речното корито. Миналата седмица е изпратен протокол до областния управител, във връзка с проблемите по коритото на реката, подчерта Кабаиванов:

„Разговаряхме с президента на Републиката и му обясних, че от няколко години ние водим кореспонденция и с областните управители, и с „Напоителни системи“, и с РИОСВ, и с „Басейнова дирекция“, като сме ги алармирали, че р. Стряма е опасна и че трябва да се извърши корекция на коритото, което обединява няколко действия. Едното е растителността, която е в коритото, трябва да бъде премахната, защото е опасна, другото е, че трябва да бъдат укрепени дигите на река Стряма, които сега се скъсаха, някои от тях. Правата на принципал или на собственик изпълнява „Напоителни системи“ и това трябва да бъде извършено от тях. Огромните водни количества са 190 литра на квадратен метър - значи на квадрат със страни един на един метър - почти два метра плътен воден стълб. Такова количество, което се изля в Средна гора, неминуемо щеше да донесе проблемите, които дойдоха сега“.

Екипите на "Напоителни системи" помагат и днес на хората при наводненията в Карловска и Пловдивска област, информира изпълнителният директор Атанас Мулетаров. По думите му, там, където река Стряма е преляла, "Напоителни системи" не стопанисват коритото й:

"Най-важното е, че, доколкото имаше бедстващи хора, ги освободихме, извадихме от домовете. Не бяха кой знае колко. Три-четири часа там беше напрежението, голямото. По отношение на обвиненията на кмета на Карлово - там където, са нашата собственост в неговия район, те са две села – Дъбене и Войнягово, които нямат нищо общо с голямото наводнение по неговите, горе, райони. Вчера в едното едно водохващане скъса пътя, което го изчистихме, за да се оттегли оттам реката. Във Войнягово действително реката влизаше в селото и там почистихме едно водохващане и тя си пое по пътя. Днес вече няма нищо притеснително във Войнягово. Не знам защо са тези обвинения за собственост, когато нашата – тези две села, там даже няма скъсана дига“.


Още от категорията

Отворена е ски пистата „Мечи чал" в Чепеларе

Ски пистата „Мечи чал“ в Чепеларе днес ще бъде изцяло отворена.  Условията за ски в Пампорово – Мечи чал са отлични, обработени и отворени са близо 90 процента от пистите в ски зоната.  Хотелите и ски зоната в Пампорово са пълни с български и чуждестранни туристи. До 6 февруари хотелите са почти 100 процента резервирани, а през целия февруари се..

публикувано на 01.02.23 в 09:47

И Пловдив се включва в протеста на хората с увреждания

За 10 часа пред сградата на РЗИ в Пловдив е насрочен протест на хора с увреждания и пациенти с редки заболявания. Те се включват в днешния национален протест под надслов „Нищо за нас, без нас!". Демонстрации са насрочени пред сградите на здравните инспекции в големите градове в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Ямбол,..

обновено на 01.02.23 в 09:39

Протест на феновете на "Ботев" блокира центъра на Пловдив довечера

Привържениците на футболния "Ботев" Пловдив излизат на протест тази вечер заради незавършения строеж на стадиона на клуба.  Те ще се съберат в 18 часа на емблематичния площад „Съединение“ , откъдето за пореден път ще предявят исканията си за завършване на стадион „Христо Ботев“ по първоначалния му план –  изцяло покрит с козирка, на който да..

обновено на 01.02.23 в 09:39

Пловдив почита жертвите на комунизма

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма. Днес се навършват 78 години от един от най-кървавите дни в този период от историята ни. На тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание, издадени от т. нар. Народен съд, организиран от новата..

обновено на 01.02.23 в 09:39

Промени в маршрутите на автобуси №9, №12 и №17

Заради строително-ремонтни работи на „Брезовско шосе“ от 1 февруари до приключването им се променят маршрутите на автобусите по линии №9 и 12, информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Линия №9 В посока юг – север автобусите ще се движат, както следва: бул. „Цар Борис III Обединител“, надясно по бул...

обновено на 01.02.23 в 09:08