Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храна и вода от "Държавния резерв" пристигат в Карловско

| обновено на 05.09.22 в 09:22

Навсякъде в засегнатите от опустошителното наводнение карловски села, кактo и в Трилистник и общ.  Калояново, вече се работи усилено по възстановяване на щетите - съобщи по Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев.

Организирани са в детайли спасителните дейности, няма бедстващи хора, тези с най-засегнатите домове са настанени при близки и роднини.

В общ. Калояново са останали наводнени само земеделски земи, като  и там започва оглед на щетите. Има  обаче проблем с електричеството, заради паднал стълб, заради което едно село в общината е без ток. Аварийните екипи на EVN също вече работят по възстановяването на електричеството. 

В засегнатите села днес пристигат близо 70 тежки машини, десетки войници и доброволци.  В поразените от водата  селища от Държавния резерв в рамките на деня пристигат помощи от вода и хранителни продукти за цялото население в засегнатия регион, добави областният управител. 

Струпаната дървесна маса, довлечена от бурните води е бил в огромни количества, разказа Ангел Стоев. По думите му,  когато това се случи, влачените дървета и коренища затлачват мостовете, а  от прииждащите нови количества натискът става огромен и съоръженията буквално биват отнесени.

Срутените мостове  вече се възстановяват, но няма да бъдат понтонни, а свързването ще става  чрез насипване на земна маса, каза още Ангел Стоев. 

Около 200 литра вода на кв. м са падналите водни количества над потопените села по време на стихията.  

Още в неделя е започнал вчера започна оглед за локализиране на слабите места по дигите от експерти на „Напоителни системи“, но резултати ще има в следващите дни. Най-важното е водата да се отдръпне до възможност за достъп, добави областният управител на Пловдив.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51