Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отговорността за бъдещето на България е на националния елит

"Пловдив даде твърде много на България не само с акта на Съединението. Да не забравяме, че той е всепризнатият център на българското Възраждане. Нямаше нищо по-естествено от това в Пловдив да се създаде Българският таен революционен комитет, Захари Стоянов да събере своите съмишленици и така да се откликне на желанието на българите и на север, и на юг от Стара планина." Това заяви българският президент 1997 -2002 г. Петър Стоянов.

По думите му, няма никакво съмнение, че Съединението е акт, за който българският народ е бил на абсолютно едно и също мнение, за разлика от българския политически елит, който  по отношение на това, как да се случи Съединението е бил разделен на два противоположни лагера.

Във всички етапи от българската история разединението между политиците е съществувало в голяма степен. Въпросът е в даден исторически момент да се вземе правилно решение.

„Съединението обаче поражда и феномен – разделението на русофили и русофоби, и точно в Пловдив това разделение е най-силно. Спомняме си, че Народната партия, в която членуват голяма част от българските първенци и която се нарича „съединистка“, впоследствие отказва да тръгне съм съединение, защото Русия е против. Това трябва да преодолеем днес – да си дадем сметка докъде стига границата на нашата благодарност към Русия. Тя стига дотам, откъдето започва нашият национален интерес и е крайно време да осъзнаем това – и политици, и русофоби“.

Държавата не може да бъде силна, ако политиците са разединени, подчерта Стоянов.  

„Националният елит трябва да осъзнае, че носи на плещите си отговорността за бъдещето на България. Хората имат права, те не са длъжни да носят на плещите си бремето на управлението. Националният политически елит обаче е длъжен, задължен е да го стори“.

Днес животът в мир създава впечатление, че няма национални цели и национален идеал. Но това е измамно, защото след Втората световна война живеем в друга, по-скучна Европа и именно животът в мир реализира най-важния идеал – добър стандарт на живот, живот в справедлива държава. Това изглежда далеч по-скучно от романтичните участия във въстания.

„Ако в момент на беда българският народ е способен на такава мобилизация, каквато видяхме в карловските села, той не само че не е загубен, но има и доста добро бъдеще“, подчерта още президентът Петър Стоянов.

Интервюто – от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49