Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС със спешни мерки за пострадалите от потопа, искаме помощ и от Брюксел

Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Хотелиерите също се включват в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско. Това стана ясно след правителственото заседание на Министерски съвет, на което присъства кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и представи предварителен доклад за щетите по инфраструктурата и по домовете.

Хотелиерите са изразили готовност да дарят домакинско оборудване, сред което и дюшеци, на пострадалите от наводнението.

"Освен това ще бъде доставена и минерална вода и консервни храни за бедстващото население в Карловско", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

„В момента ВиК дружеството работи на терен, за да се възстанови водоподаването към селата, чака се пускането на тока в селата. След това ще се опишат щетите по водопроводната мрежа. Има 7 моста, които са съборени. Първо трябва да се поправи водопроводът и едва след това да се ремонтират улиците“, добави министърът на регионалното развитие Иван Шишков. 

Стана ясно още, че кметовете на пострадалите от наводнението общини ще се освободят от такси за отпадъци. Припомням, че към момента се начислява 95 лв. на тон отпадък.

Земеделският министър, заедно с представители на ведомствата, утре и в петък ще направят на място проверка на сечта в горите. 

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че 7 къщи са изцяло разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени.

Той заяви още, че в Община Карлово има 5 села без водоподаване, а 3 села са с частично електрозахранване. „До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, каза той и добави, че електроподаването е по-увредено по основните улици, където има съборени стълбове. 

„В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването", посочи Стоев.

От министерството на отбраната, че ще бъдат осигурени контейнери, в които хората да живеят. „На всеки, който изяви желание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот”, каза Стоев. 

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията,

"Предвиждаме да предприемем такива действия, но в момента действаме в условия на неотложност и вниманието ни е концентрирано да дадем всичко, което е в компетенциите на изпълнителната власт, след което основният ни ангажимент ще бъде този да привлечем този допълнителен ресурс".

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43